8/6/07

Milieu- en veiligheidsvoorschriften

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=791918
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=791527
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=791811

Rosprirodnazor en Rostechnadzor, de Russische equivalenten van respectievelijk de milieu- en arbeidsinspectie zeggen dat ze nog deze herfst met een voorstel te komen voor een ecologische codex, die de wetgeving rondom het milieu moet omlijnen. De inspectiediensten werken nu met wel 550 juridische bepalingen, waaronder de constitutie, 45 wetten, 5 codexen, meer dan 140 besluiten van de regering, 15 decreten van de president en vele ministeriele verordeningen: ‘Wat ecologie is staat nergens omschreven.’

Het Ministerie van Milieu is niet blij met het inititatief. Zij werken al sinds 2005 aan een nieuwe milieuwetgeving, maar het is nog wachten op hun eerste concept. De inspectiediensten vonden het klaarblijkelijk veel te langzaam gaan en besloten hun eigen voorstel te schrijven.

Rostechnadzor timmert ook aan andere wegen. Hoofd van de inspectie, Konstantin Poelovskii, wil een wetswijziging die zijn dienst het recht geeft om in het geval van overtreding van de arbeidsvoorschriften de productie stil te kunnen leggen zonder eerst toestemming te vragen aan de rechter. Ook wil hij de boetes verhogen. Tegenstanders van het idee vrezen dat dergelijke macht in de handen van een inspectiedienst een bron van corruptie zal vormen. De Unie van Industriƫlen en Ondernemers vindt het belangrijk dat de inspectiedienst kan optreden maar wil wel duidelijke grenzen. Wanneer er sprake is van brandgevaar in een mijnschacht moet het werk meteen stilgelegd kunnen worden. Ontbreekt er ergens in een fabriek een handleiding dan is dat verre van voldoende voor het ingrijpen van de inspectiedienst.

De timing van Poelovskii is sluw. Deze week presenteerde de inspectiedienst namenlijk de resultaten van hun onderzoek naar de mijnschachten in de Kemerovsk regio. Daar vonden recent twee mijnrampen plaats waarbij 149 personen omkwamen. De twee schachten zouden in juli weer opengaan, maar dit is uitgesteld na het vinden van 120 overtredingen van de Russische arbowet in de mijnen van mijnbouwbedrijf Joezjkoezbassoeglja. Voorafgaand aan de twee rampen had de inspectiedienst al herhaaldelijk geprobeerd de productie stil te leggen. Het regionale gerechtshof zag daar echter toen geen redenen toe.

Er spelen veel belangen mee: de federale publieke opinie, regionale werkgelegenheid, een gebrek aan steenkool op de Russische markt, Evraz Group – de nieuwe eigenaar van Joezjkoezbassoeglja - en de aspiraties van de inspectiedienst.

No comments: