7/16/07

Rondje verkiezingscampagne

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=781602
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=782293

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=782050

Enkele weken terug berichtte Kommersant over verwarring aangaande het gebruik van straatreclame (billboards) voor de campagnes van politieke partijen. De Federale Antimonopolie Dienst (FAS) was van mening dat de reclamewet dit in het geheel niet toestond. De Kiescommissie wees op de verkiezingswet en zei van wel. Het compromis is dat politieke partijen alleen billboards mogen huren tijdens de officiële campagneperiode.

Dit betekent dat voorlopig alle politieke billboards verwijderd zijn. In Moskou gaat het om 200 stuks. ‘Rechtvaardig Rusland’ en met name de Moskouse kandidaat Aleksandr Lebedev voelen zich benadeeld. Lebedev had met eigen geld 100 billboards van 3x6 meter ingekocht. Voor een nieuwe partij als RR is de straatreclame een belangrijk instrument voor naamsbekendheid. Verenigd Rusland zegt blij te zijn te kunnen bezuinigen. De Communisten zijn ook overtuigd van de bekendheid van hun ‘merk’. Jabloko vindt billboards iets voor de rijkere partijen.

Rechtvaardig Rusland lanceerde een tweede jongerenbeweging. Ze hebben er al een met de naam ‘overwinning’. De nieuwe beweging heeft qua naam een vreedzamere uitstraling;‘hoera!’. Organisator is de 26 jarige schrijver van vier romans en journalist voor ‘Nezavisimaja Gazeta’ Sergei Sjargoenov. Ik vermoed dat we nog meer van hem zullen horen: intelligent, maatschappelijke bevlogen en goede contacten.

Genadii Semigin, de leider van ‘de Russische patriotten’ riep deze week op tot een brede patriottische coalitie die bij de parlementaire verkiezingen van aankomende december 10 tot 15% van de stemmen zou kunnen halen. ‘Genoeg voor een invloedrijke fractie in de Doema’. Aanwezig waren ook de voormalige Rodina prominenten Glazijev en Rogozin. De laatste melde dat wanneer ‘zijn’ partij Machtig Rusland geen goedkeuring krijgt van de kiescommissie, de politieke ‘sterren’ zich kandidaat zullen stellen voor de lijst van ‘de Russische Patriotten’.

De ‘Patriotten’ zelf zeggen een flinke electorale bases te hebben. Dit dankzij de sociaaleconomische projecten van hun lokale bestuurders en volksvertegenwoordigers, de verbouwing speeltuinen, scholen en poliklinieken en hun lobby voor het behoud van de lokale punten voor dokter en verloskundige.

No comments: