7/16/07

Extremistische literatuur

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=782571&NodesID=7
http://www.rg.ru/2007/07/14/kstremizm.html
http://xeno.sova-center.ru/45A2A1E/9807EE0

De Federale Registratie Dienst (FRS) publiceerde deze week de eerste zwarte lijst voor extremistische literatuur.

De publicatie van de lijst werd al in februari 2006 aangekondigd. Dit na media aandacht voor een man die met een mes een Moskouse synagoge binnenstormde en 8 mensen verwondde. In zijn huis werd naderhand ‘nationalistische’ literatuur gevonden. Het duurde vervolgens meer dan een jaar voor men het over eens was wie de lijst zou samenstellen. Uiteindelijk is besloten dat de lijst wordt samengesteld op basis van uitspraken van de rechter en gepubliceerd door de genoemde FRS.

Het resultaat is een lijst van 14 titels. Bovenaan prijkt het enigste muzikale verbod. Het betreft een cd ‘muziek van blanken’ van de Russische groep ‘Order’. De meeste titels zijn Russisch. Internationaal bekend zijn een Duitse film uit 1940 ‘Der ewige Jude’ en een Russische vertaling van een boek in de Wahabistische traditie van Sjeik Mohammed Ibn Sulayman At-Tamimi, ‘Het monothe├»sme boek’. Het boek en de film zijn beiden respectievelijk te lezen of te downloaden op het internet.

De andere titels zijn in kleine oplage verschenen brochures op het raakvlak van antisemitisme, nationalisme, orthodoxie en paganisme.

De lijst heeft geen juridisch gevolgen ander dan de uitspraak waarop opname in de lijst gebaseerd is. Deze zijn dus ook verschillend. De lijst is dus meer een instrument in de discussie over wat toelaatbaar is in de Russische samenleving dan een middel waarmee publicaties verboden kunnen worden.

No comments: