5/28/07

Etnische spanningen laaien op in Stavropol

26 mei 2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=769063

Kommersant bericht over een gewelddadige confrontatie tussen etnische Russen en Tsjetsjenen in Stavropol, de hoofdstad van de gelijknamige regio grenzend aan de Kaukasus. Het resultaat: één dode, tientallen gewonden en oplaaiende etnische spanningen.

Enkele dagen terug kwam het tot een eerste botsing in de club M16. Volgens een woordvoerder van de NDPI, de beweging tegen illegale immigratie, die net als na de rellen in Kondopoga opvallend snel ter plaatse was, sloeg een groep Tsjetsjenen drie Russen in elkaar. Een woordvoerder van de Tsjetsjeense regering in de regio is van mening dat ‘zij’ twee van onze studenten sloegen.

Donderdagavond 24 mei, kwamen ongeveer 40 personen van elke partij naar de speelautomatenzaal Midas (leuke naam, JM) Snel groeide het treffen tot ruim 300 man. Volgens de woordvoerder van NDPI gingen twee kemphanen met elkaar op de vuist. De Tsjetsjenen zouden het verlies van hun kampioen niet hebben kunnen accepteren en de overwinnaar alsnog met een ijzeren paal in het gezicht hebben geslagen. Daarna was het flink hommeles. Wederom volgens de woordvoerder van de NDPI zouden de Tsjetsjenen ook op de vuist zijn gegaan met de aanstormende politie. Over de andere partij rept hij uiteraard geen woord.

Kommersant meldt de dood van een uit Tsjetsjenië afkomstige student Gilani Ataev ten gevolge van een klap op zijn hoofd.

De volgende dag arriveerde een delegatie van de Tsjetsjeense overheid in Stavropol. Zij spraken hun bezorgdheid uit over mogelijke escalatie van etnische spanningen leidend tot anti-Kaukasische pogroms. Volgens de overheid van de Stavropol regio is er echter slechts sprake van een uit de hand gelopen ruzie. Wij gaan niet akkoord met de versie van een etnisch conflict. Volgens onze gegevens namen personen van verschillende nationaliteiten deel aan het gevecht: Tsjetsjenen, Dagestani, Grieken en Russen.

Volgens de NDPI was er geen sprake van provocatie maar droeg de confrontatie wel degelijk een etnisch karakter. Kommersant citeert tot slot een uitspraak op een lokaal internetforum: ‘De onzen hebben de bergbewoners gestraft, maar zij zeggen dat ze ons afgeslagen hebben. Nu zullen we met een grotere groep komen.’

No comments: