3/13/07

Jabloko krijgt steun uit onverwachte hoek

01/03/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=745676
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=746679


De Nederlandse media bericht dat de demonstratie in Sint Petersburg van dit afgelopen weekend gericht was als protest tegen de weigering van de locale kiescommissie om de partij Jabloko in te schrijven voor de regionale verkiezingen op 11 maart. Dit is deels een juiste observatie. Tegelijk werd de demonstratie in verband gebracht met de oppositie tegen Poetin. Dit is ook juist. De suggestie, echter, van een verbintenis tussen beide observaties, dat wil zeggen dat Poetin persoonlijk gevraagd heeft om de partij van de lijst te halen is meer dan twijfelachtig.

Eerder berichte ik al dat de centrale kiescommissie de locale Peterburgse kiescommissie op de vingers tikte omdat het een verzoek van Jabloko tot het houden van een referendum over het bouwen van een groot Gazprom gebouw in de stad op een zeer slinkse wijze had afgewimpeld.

Kommersant bericht deze week over een rechtszaak die als precedent kan functioneren voor Jabloko om de weigering tot het inschrijven voor de verkiezingen aan te vechten. Vanwege de korte tijd die rest zal het waarschijnlijk het aanvechten van de resultaten van de verkiezingen worden.

Kommersant schrijft dat een andere kleine partij, SEPR, een rechtszaak heeft gewonnen waarin het de door de kiescommissie in Petersburg gebruikte methodes voor het controleren van de handtekeningen aanvocht.

De rechter stelde vast dat de handelingen van de kiescommissie niet transparant genoeg gedocumenteerd zijn om de betrouwbaarheid van de gebruikte methodes te kunnen controleren. Met name het ongeldig verklaren van 1310 handtekeningen op basis van gegevens van de migratiedienst is twijfelachtig. De rechter verklaarde daarom het verwijderen van de partij van de kieslijst als onwettig.

Zowel de volkspartij als Jabloko kunnen nu op dezelfde gronden hun afwijzing aanvechten, omdat, zo stelt Popov van Jabloko, de gebruikte methodes per partij niet verschillen.

Meer problemen voor Peterburgse kiescommissie
Kommersant bericht enkele dagen later over twee zaken die Rechtvaardig Rusland tegen weer de Peterburgse kiescommissie voerde en won. De eerste zaak heeft betrekking op de opmaak van het stembiljet dat door zijn indeling voordeel zou geven aan de kandidaten van Verenigd Rusland. DE rechter vond de klacht gegrond. De centrale kiescommissie stelt zelfs een onderzoek in naar de relatie tussen Aleksei Blov, lid van de locale kiescommissie, en zijn directe leidinggevende op de werkvloer van de Peterburgse universiteit, Lioedmila Verbitskoi die nummer twee op de lijst van VR staat.

De tweede zaak betreft de weigering van de commissie om de heer Bakoelin in de lijst van RR op te nemen. Bakoelin lichtte tot twee keer de leiding van VR in dat hij de partij wilde verlaten om de overstap naar RR te maken. VR maakte echter geen werk van zijn verzoek en schreef hem niet uit. De kiescommissie weigerde vervolgens de kandidatuur van Bakoelin op de grond dat hij niet bij twee partijen tegelijk ingeschreven mag staan. Wederom een saillant detail opgemerkt door de centrale kiescommissie: Aleksandr Seleznev, lid van de locale kiescommissie werkte tussen 1994 en 2004 voor deputaat Lovjanin, de directe concurrent van Bakoelin in hun kiesdistrict.

No comments: