3/13/07

Volkssport voetbal

10/03/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=748497
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=748740


President Poetin bemoeide zich afgelopen week bij uitzondering persoonlijk met de media. De nieuwe betaalde zender NTV-plus heeft de rechten gekocht voor het rechtstreeks uitzenden van voetbalwedstrijden uit de hoogste divisie. Kommersant citeert Poetin die het niet bevalt dat 'de gewone fan het recht verliest om gratis voetbal te kijken'.

De wens van de president zo blijkt uit de twee artikelen van kommersant is niet absoluut. Er is een complex web van belangen.

NTV-plus is een project van Gazprom-media. Zonder de voetbalrechten lijkt het plan voor een betaalde zender kansloos. Ook de voetbalclubs zijn blij met de mogelijkheid van extra inkomsten. Gazprom-media betaalt immers 23 miljoen dollar per jaar, terwijl het lopende contract met Sport tv slechts 600.000 in het laatje brengt.

Sport tv speelt overduidelijke de populistische kaart. Directeur Kinchadze: De vraag is niet economisch maar sociaal. Hij doet het voorkomen alsof ook de andere sporten onder het verlies van de voetbalrechten zullen lijden.

Volgens de door Kommersant geraadpleegde media experts is dit echter een leugen voor eigen bestwil. De opbrengsten van de reclameblokken tussen de voetbalwedstrijden vormen slechts 7.7% van de totale reclame inkomsten.

Voorts trekken zij het beeld in twijfel dat de gewone fan nu geen voetbal meer kan kijken. Het gaat volgens hen slecht om een kleine groep van 250.000 fans die tot voor nu de rechtstreekse wedstrijden op Sport tv volgde. De meeste fans keken immers toch alleen naar de samenvattingen op Kanaal 1 en deze gaan gewoon door.

Kommersant weet wel waarom Poetin de vraag tot nu toe ontweek. Wanneer de staat wil dat rechtstreekse voetbalwedstrijden voor iedereen te zien zijn moet het daar de marktprijs voor bepalen.

Enkele dagen later blijkt uit een vervolgartikel van Kommersant dat de uitspraak van de president toch zijn nut gehad heeft. Er is een compromis in de maak tussen NTV-plus en Sport tv, waarbij Sport tv enkele van de belangrijkste wedstrijden mag blijven uitzenden.

No comments: