11/26/08

Pravoe Delo

De nieuwe rechts-liberale partij Pravoe Delo (PD) is een feit. De vertaling is niet eenvoudig. Het mooist is wellicht ‘De Rechtvaardige Zaak’. De nuances willen echter dat dit net een ander ‘rechtvaardig’ is, dan het rechtvaardig uit ‘Rechtvaardig Rusland (SR),’ de linkse tegenhanger. PD zoekt rechtvaardigheid in de letter van de wet. SR zinspeelt op sociale rechtvaardigheid als een moreel oordeel of verlangen. Je zou ook kunnen zeggen dat het rechtse een meer individuele benadering inhoudt en het linkse een meer collectieve.

Een van de drie partijleiders, Gozman: “Ja, de partij wordt gesticht in samenwerking met de presidentiële administratie en daar moeten we ons voor schamen. Maar we hebben de kans er een onafhankelijke partij van te maken.” Geldschieter Tsjoebais: “We moeten ons een andere logica aanmeten. Het gaat niet om ons. Het gaat om het land. We hebben de keus: Een Rusland zonder een rechts-liberale partij of met rechts-liberale partij”.

Het zijn vooral de voormalige SPS leden die hun keuze voor de ‘loyale weg’ moeten verantwoorden. Boris Titov, eerder woordvoerder van een belangenorganisatie voor het MKB, en Georgi Bovt, journalist kijken niet achterom.

PD heeft een zeer goede kans om de volgende verkiezingen de kiesdrempel te halen. De eerste test zijn de regionale verkiezingen in maart. Voor die tijd zal er flink geruzied worden over de verkiesbare plaatsen op de lijsten.

No comments: