11/26/08

Partijcongres Verenigd Rusland

“Het is vreemd dat hij (Poetin, JM) dit podium gebruikte voor een dergelijke toespraak. “Dit was niet een toespraak van een partijleider, maar van de voorzitter van de regering (premier), ”schrijft Kommersant. Rossiiskaja Gazeta: “Poetin presenteerde niet alleen de partijstrategie 2020, maar gaf ook een verhandeling van de crisismaatregelen; het tactische plan voor het komende half jaar.”

Poetins uitspraak dat de verdubbeling van het BBP, de taak die hij zichzelf bij zijn aantreden gesteld heeft, ‘bijna’ geslaagd is, leidt tot speculaties. Waarom claimt hij dit succes juist nu? Verwacht hij dat de economie niet verder zal groeien, maar juist zal krimpen. Of is hij bezig met zijn afscheid?

Wellicht diende de uitspraak slechts ter geruststelling van de televisiekijkers. De toespraak van de premier benadrukte de door de president uitgesproken belofte dat de kredietcrisis de ingezette lijn niet zal veranderen. Maar terwijl Medvedev in waarden praat, is Poetin concreter: banktegoeden zijn gegarandeerd, de verhogingen van pensioenen en werkeloosheidsuitkeringen gaan voort en de regelgeving voor kleinbedrijf wordt vereenvoudigd.

Nieuw zijn een aantal anticyclische maatregelen. Poetin legt uit: “Wanneer de wereldconjunctuur verslechterd, moeten we de reële sector steunen.”
Zo wordt de winstbelasting in 2009 verlaagd van 24% tot 20%. Dit levert het bedrijfslaven 400 miljard roebel (11,2 miljard euro)op. Regionale overheden mogen er nog eens 4% af te halen. Afschrijving van apparatuur wordt verhoogd tot 30% per jaar. Voorts wordt er gekeken over belasting dit jaar betaald kan worden over daadwerkelijk gemaakte winst in plaats van de in veel gevallen veel hogere verwachte winst. Men wil voorkomen dat het bedrijfsleven op een enorme belastingteruggave moet wachten. De belastingaftrek voor Russen, die in 2008 een huis gekocht hebben wordt met terugwerkende kracht verdubbeld tot 2 miljoen roebel (56.000 euro). De federale overheid trekt 83 miljard roebel ( 2,3 miljard euro)uit voor de aankoop van 40.000 woningen, bestemd voor de wachtlijsten. Deze maatregelen kosten het federale budget in totaal 556 miljard roebel, of te wel 1,1% van het BBP, rekent vicepremier Sjoevalov.

De aangekondigde verjonging van de partijleiding is weinig spectaculair. Premier Poetin spreekt op 4 december ‘rechtstreeks’ met de natie . Iets bescheidener dan voorheen. Alleen kanaal 2 ‘Rossija’ zal het vraaggesprek uitzenden.

No comments: