11/26/08

Devaluatie

De geruchten doen de ronde. De Centrale Bank spendeerde in oktober 43 miljard dollar om de waarde van de roebel binnen de afgesproken bandbreedte ten opzichte van de euro en de dollar te houden. (andere bronnen spreken van 72 miljard dollar, JM) In de eerste week van november werd nog eens 3,4 miljard dollar uitgegeven. Minder, maar toch.

Ekspert bespreekt de gevaren van een plotse daling van de munt: speculanten, een bankrun en de waardevermindering van activa gemeten in roebels van banken en bedrijven. De aanzienlijke reserves moet de Centrale Bank in staat stellen om de munt zeer geleidelijk te laten dalen.

Economie professor Zamoelin vertelt de lezers van Rossiiskaja Gazeta dezelfde boodschap. Op 11 november heeft de CB de bandbreedte van de valutakoers met 1% vergroot. Experts geloofden op dat moment dat de CB voor dit jaar het daar bij zou laten. Al het politiek gepraat over de roebel als een toekomstige reservevaluta in een ‘nieuwe’ wereldeconomie doet denken dat een stabiele hoge roebelkoers veel waard is. Op 24 november werd de band echter opnieuw met 1% verbreed. Kommersant berekent dat wanneer de CB de munt elke twee weken in deze mate zal laten dalen een euro eind maart 2009 niet de huidige 35,5 roebel maar 39,8 roebel waard zal zijn.

No comments: