11/26/08

Divers economisch

De Wereldbank voorspelt voor Rusland in 2009 een economische groei van 3%. Niet bijzonder slecht wanneer je dat met de Eurozone vergelijkt.

Dit is de eerste maand waarin de kredietcrisis zijn weerslag heeft op de industriële productiecijfers, schrijft Kommersant. Volgens Rosstat bedraagt de industriële groei in oktober 1,6%. Dit ten opzichte van dezelfde maand in 2007. TsMAKP berekent een daling van 0,8%. De productie daalt vooral in de sectoren, die aan de bouw leveren: metaal, cement en machines.

De inflatie voor het lopende jaar 2008 staat op 12%. Bij de jaarwisseling zal de inflatie tussen de 13 en de 13,5% bedragen. Het Ministerie van Financiën voorspelde 11,8%, sommige critici 16-18%.

Twee banken hebben deze week hun licenties verloren: ‘Sibkontakt’ uit de Tjoemen Oblast en de ‘Sotsji’ uit de gelijknamige stad.

In Moskou is de bouw van de prestigieuze wolkenkrabber ´Rossija´ gestaakt. Volgens de bouwtekeningen wordt de wolkenkrabber het hoogste gebouw van Europa. Het stadsbestuur van Moskou had aangekondigd 500.000 vierkante meter woningruimte op te kopen om de bouw te helpen én deze te gebruiken voor het wegwerken van de wachtlijsten in de stad. Nu blijkt dat de ambtenaren veel te gehaast hebben gehandeld. Is er niet te veel betaald? Wat is er afgesproken over de aansluitingen van gas, water en licht? De contracten zijn een maand na de tender noch niet afgesloten. Het lijkt wachten op een nieuwe tender.

Het aantal mensen dat een rekening heeft geopend bij een broker om te kunnen handelen op een van de twee Russische beurzen is ruim verdubbeld, schrijft Rossiiskaja Gazeta. Zit men te wachten op de grote golf?

No comments: