5/27/08

Levensmiddelen

Het Ministerie van landbouw bereid aan rapport voor over de relatie tussen levensmiddelenvoorziening en de staatsveiligheid, dat besproken zal worden in de federale Veiligheidsraad. Parlementarier Denisov: "Het begrip 'levensmiddelen veiligheid' wordt nu breder geïnterpreteerd dan vroeger. Het betreft niet alleen de capaciteit van het land om zich te redden zonder geïmporteerd voedsel, maar ook de capaciteit van het land om elke burger van de Russische Federatie fysieke en economische verkrijgbaarheid van kwalitatieve levensmiddelen te garanderen."

Volgens minister Gordejev kunnen de uitgaven in de gezondheidszorg aanmerkelijk worden verlaagd wanneer alle burgers zich normaal kunnen voeden. Daarnaast is de ontwikkeling van de landbouw een belangrijk middel in de strijd tegen armoede. Zestig procent van de minima leeft immers op het platteland.

Sjetisj, voorzitter van de consumentenbond, is de volgende in het rijtje die het idee oppert van 'geadresseerde levensmiddelenhulp', iets wat waarschijnlijk vorm zal krijgen in de vorm van voedselbonnen of voedselpakketten. Het bedrijfsleven zou dit plan steunen, schrijft Rossiiskaja Gazeta. De krant vraagt zich wel af hoe de bevolking zal reageren op dergelijke hulp. Lijkt het niet te veel op een Sovjet oplossing?

Protectionistische instrumenten ter stimulering van de eigen landbouw staan ook op de agenda. Gordejev zegt dat in het eerste kwartaal van dit jaar de import van varkensvlees met 38% gegroeid is en dat de import van melkpoeder verdubbeld is. Onder deze omstandigheden kan er van een stabiele ontwikkeling van de eigen levensmiddelenmarkt geen sprake zijn.

No comments: