5/27/08

China

Kommersant bericht in twee artikelen over het bezoek van Medvedev aan China. "De reis moet de veronderstellingen bekrachtigen dat Rusland in China een serieuze geopolitieke bondgenoot heeft, waarmee het samen 'het westen kan uitdagen'. Medvedev zal in Peking echter vooral over problemen praten; (1) de scherpe daling in het niveau van militair-technische samenwerking, (2) de onduidelijkheid van het perspectief van een alliantie op het gebied van energie en (3)de onwil van de Chinese regering om Moskou actief te ondersteunen in de strijd tegen de uitbreiding van NATO.

(1) Een van de lastige onderwerpen betreft de overeenkomsten over de import en export van luchtvaarttechnologie. China probeert onder contracten voor de aankoop van militaire vliegtuigen uit te komen. "We leveren slechts onderdelen". Een lid van de Russische delegatie: " De Chinezen kopen onze techniek, onze kennis, halen vervolgens alles uit elkaar en bouwen vervolgens hun eigen vliegtuigen. Het is onmogelijk om dit tegen te gaan. Het zijn altijd piraten geweest en zullen dat blijven. " Zo bouwt China een vliegtuig, dat volledig identiek is aan de Russische Soe-27, aldus Kommersant. Minister van industrie en handel Khristenko verwoordt het probleem diplomatieker: " De vraag van het intellectueel eigendom ligt zeer gevoelig. Wanneer je met partners werkt moet je je altijd in hun positie verplaatsen. Elk land wil producten kopen, maar is vooral geïnteresseerd in het verwerven van nieuwe technologieën. Het is normaal dat onze technologieën op Chinese grond gebruikt worden. Dat biedt ons de mogelijkheid om ons verder te ontwikkelen, om nieuwe uitvindingen te doen."

Kommersant meldt dat er een akkoord is bereikt over de levering van centrifuges voor de verrijking van uranium. Onduidelijk is of er overeenstemming is over de levering van het s-400 luchtafweersysteem.

(2) In maart 2006 sloot Poetin een miljardendeal voor energieleveringen aan China. De bouw aan de pijpleiding tussen Oost-Siberie en de Stille Oceaan begon voortvarend, maar is sindsdien op een dood spoor geraakt, vanwege conflicten tussen Rosneft en het Chinese CNPC. De Chinezen zijn van mening dat Rosneft hen veel verschuldigd is voor de hulp die CNPC heeft geboden bij de aankoop van de Joekos activa. Rosneft realiseert zich nu echter dat het de olie veel duurder kan verkopen in 'het westen' en wil nieuwe prijsafspraken.

(3) China is volgens Kommersant net als Rusland bezorgd om het raketschild van de Verenigde Staten. Ook in Japan en zelfs Taiwan zouden plots installaties kunnen verschijnen. Er zijn echter ook verschillen, bijvoorbeeld wat betreft de plannen voor uitbreiding van de VN Veiligheidsraad. China wil veel nieuwe leden. Rusland is ook voor uitbreiding, maar ziet een te grote toename van het aantal leden als een verlies van invloed. Rusland zou willen dat China zich uitsprak tegen NAVO lidmaatschap voor Oekraïne en Georgië. China hoopt echter op afschaffing van het EU wapenembargo tegen het land en zal daarom de NATO niet onnodig tegen de haren in strijken.

No comments: