Medvedev en de presidentiële macht
Volgens de laatste peilingen van het VTsIOM, gepubliceerd in Rossiiskaja Gazeta kan Medvedev rekenen op 73,5% van de stemmen. Zjoeganov op 13,5%, Zjirinovskii op 11,6% en Bogdanov op 1,3%. 85% van de Russen zegt te zullen gaan stemmen. Medvedev’s keuze om niet aan de debatten deel te nemen lijkt geen invloed op zijn populariteit gehad te hebben.
Gazeta.ru wijdt een artikel aan de uitspraak van Medvedev in het blad ‘Itogi’ dat “een parlementaire republiek Rusland zou verwoesten”. “Rusland is een federatie met veel perspectieven, maar ook met veel problemen. Een dergelijke staat kan alleen bestuurd worden door een sterke presidentiële macht, ongeacht de persoon die op dat moment in het Kremlin zit.” … “Onze nabije buren, die proberen de configuratie van machtsmandaten een beetje te veranderen, stuiten op kolossale moeilijkheden. En dan zijn zij nog niet eens een Federatie, zoals wij. “
Het idee voor een parlementaire republiek zou voedingsbodem gekregen hebben toen Poetin in 2003 verklaarde van plan te zijn ‘om een professionele, effectieve regering te formeren, die gebaseerd is op een parlementaire meerderheid”. Volgens Gazeta interpreteerde een reeks waarnemers deze uitspraak als een signaal voor de verandering van de staatsvorm. Dit terwijl Poetin zelf herhaaldelijk zei een staatsvorm, die afwijkt van een presidentiële republiek, gevaarlijk en ontoelaatbaar te vinden. Bronnen in de Presidentiële Administratie verklaarden volgens Gazeta dat de winnende politieke partij uitsluitend geconsulteerd zou worden over de invulling van de posten in der regering en niet op eigen initiatief de personen voor deze posten zou mogen leveren.
Zelf blijf ik dit een interessante vraag vinden. Uiteraard werd deze sappige wortel van een parlementaire democratie aan het konijn, de partij Verenigd Rusland, voorgehouden. Maar werd de wortel uiteindelijk niet geschonken omdat de Presidentiële Administratie dit nooit van plan was of omdat het konijn wel erg groot geworden was? Voorts zal er in de toekomst opnieuw een wortel nodig zijn om de politici in Verenigd Rusland in het gelid te houden. Het kan best zijn dat de oude wortel van de parlementaire democratie opnieuw uit de kast gehaald wordt.
No comments:
Post a Comment