2/5/08

Ingoesjetië

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=847478
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=846276

Er verschijnt meer nieuws over de demonstraties in Nazran, de hoofdstad van Ingoesjetië, tijdens de afgekondigde antiterrorisme operatie van vorig weekeinde. De demonstratie werd officieel georganiseerd ter ondersteuning van Poetin. De subtekst is echter het dringende verzoek aan Poetin om de bevolking te verlossen van de president van de republiek, Moerat Zjazikov.

Een deel van de demonstranten, dat ondanks de afzettingen het plein had kunnen bereiken, ging over tot confrontatie. Het gebouw van de overheidskrant ‘Serdalo’ werd platgebrand. Hotel Assa liep slechts brandschade op. De veiligheidstroepen vonden in een garage meer dan honderd geprepareerde molotovcocktails. Volgens organisator, Magomed Erlojev, heeft de oppositie niets met de ongeregeldheden van doen. De relschoppers zouden provocateurs zijn, in dienst van de regionale overheid. Zelf was hij tijdens de demonstratie in Moskou.

Erlojev organiseerde eerder de actie ‘ik heb niet gestemd’. De oppositie verzamelde 90.000 handtekeningen van mensen die niet gestemd zouden hebben. Volgens officiële resultaten was de opkomst in de republiek 99%.

De volgende demonstratie staat gepland voor 23 februari. Kommersant schrijft dat er arrestatiebevelen uitgeschreven zijn voor enkele organisatoren en dat zij inmiddels actief worden gezocht. De krant suggereert dat Erlojev het land al heeft verlaten.

No comments: