1/25/08

Registratie onafhankelijke presidentskandidaten

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=841799
http://www.gazeta.ru/politics/elections2008/2008/01/21_a_2583098.shtml

Beide onafhankelijke kandidaten, Bogdanov en Kasjanov hebben de voor hun registratie benodigde 2 miljoen handtekeningen bij de Centrale Kiescomissie ingeleverd.

Expert Minchenko legt uit dat voor het verzamelen van 2 miljoen handtekeningen, 20 tot 40 miljoen roebel nodig is, een legertje van 50.000 handtekeningenverzamelaars en een betrouwbare staf van 1000 man, die alle gegevens nog eens naloopt. Hij gelooft niet dat één van beide kandidaten echt 2 miljoen handtekeningen heeft verzameld.

"Wanneer er een akkoord is, dan zullen Kasjanov laten deelnemen. Irina Khakamada's handtekeningen waren bij de vorige verkiezingen ook verre van in orde. Toch heeft men haar toen gematst."Bogdanov hoeft volgens de experts niet te vrezen. Men heeft hem nodig als bescherming tegen mogelijke chantage door Zjoeganov en Zjirinovskii. Er moet immers minstens één tegenkandidaat zijn.

Maandag berichte de Centrale Kiescommissie dat Kasjanov 'vergeten' is om de volledige gegevens van de handtekeningenverzamelaars bij te sluiten. Er is nog tijd om dit op orde te maken. Een ander bericht spreekt van een tussentijdse telling waarbij er in de steekproef 7,5% afgekeurde handtekeningen geconstateerd is. Blijft dit percentage tijdens de volgende steekproef boven de 5% dan wordt Kasjanov's registratie afgekeurd. Bogdanov zit met 3% afgekeurde handtekeningen voorlopig aan de veilige kant. Uiterlijk vrijdag wordt de definitieve kandidatenlijst bekend gemaakt.

No comments: