1/25/08

Gazprom wolkenkrabber

http://www.gazeta.ru/realty/2008/01/15_a_ 2558534.shtml

Gazeta.ru publiceert een bericht over een inspraakavond aangaande de bouw van het Oxta centrum, de Gazprom wolkenkrabber aan de oevers van de Neva in St. Petersburg. De zaal was volgens de corespondent met duizend mensen overvol. Velen moesten staan.

Sommige aanwezigen maakten zich zorgen dat zij moeten verhuizen. Kan het kantorencomplex niet elders gebouwd worden? De officials antwoorden dat alle voorwaarden in een folder omschreven staan. Blijkbaar waren er niet voldoende folders geweest. De bezoekers van de inspraakavond hadden ze niet gezien.

"Er komt ook parkeerruimte, een theaterzaal, een museum, sportfaciliteiten etc.. Het centrum komt er ook voor jullie." De zaal wil het niet horen. Een onafhankelijke expert zegt dat een dergelijk hoog gebouw energie en water zal verspillen en meer afval zal produceren dan een industriegebied. "De aanvraag voor de bouwvergunning overtreedt de wet. Er staan vele technische fouten in."

Onduidelijkheid is er over de maximale hoogte tot waar er volgens het bouwreglement gebouwd mag worden. Volgens de ambtenaar geldt voor dit gebied in een hoogte van 100 meter. De zaal roept echter dat dit slechts 48 meter is. Zij hebben gelijk, het nieuwe reglement dat de bouw tot een hoogte van 100 meter voorziet is officieel nog niet door de gemeenteraad aangenomen.

Een aanwezige dreigt dat de resultaten van de presidentiële verkiezingen in St. Petersburg af zullen hangen van de bouw van het Oxta centrum. Wie is de voorzitter van de Raad van Bestuur van Gazprom? Med-ve-dev! De microfoon wordt tijdelijk afgesloten.

Een schaatshal, een nieuwe metrostation, een groene zone, proberen de vertegenwoordigers van Gazprom het nogmaals. Bouw dat maar achter de ring, is het antwoord. De aanwezigen willen vervolgens stemmen. Wie gaat staan stemt tegen de bouw. Ongeveer twintig personen blijven zitten.

De inspraakavond duurde drie uur. "Dat viel mee, een constructieve avond, concluderen de vertegenwoordigers van Gazprom na afloop. "We moeten leren om grote projecten met het volk te bespreken."

No comments: