1/25/08

Pro-Kremlin jongerenorganisaties

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=842206

Meer tekenen van verval in de Pro-Kremlin jongerenorganisaties. Kommersant citeert ene Aleksei Radov die zijn lidmaatschap bij de Jonge Garde van Verenigd Rusland teleurgesteld opzegt. "Alle beloftes voor een verjonging van de partij, alle politfabrieken (idolsverkiezingen voor politiek talent,JM) waren weer gewone leugens. Ik schaam me voor hen die zich voordeden als politici en nu 'polittechnologen' blijken te zijn. "Er is ons veel beloofd en nu hebben we niet eens de kans om zelfs maar het hulpje van een parlementariër te worden."
Experts verwachten de komende tijd een massale aftocht van jonge mensen uit de Pro-Kremlin jongerenorganisaties. Ze hebben na de verkiezingen immers geen nut meer.

Op 9 januari werd er voor het eerst een demonstratie van de Nasji door de politie opgebroken. De jongeren protesteerden tegen de arrestatie in Litouwen van één van hun leden, die probeerde naar Estland te reizen voor een demonstratie tegen de verplaatsing van het monument van de bronzen soldaat. De protestactie had geen toestemming gekregen en de nieuwe leider van Nasji, Borovikov, werd nog voor hij zijn stem door de megafoon kon laten klinken, in de kraag gevat. Veertig anderen werden ook opgepakt.

Ilja Jasjin van de Jongerenbeweging van Jabloko is immer beschikbaar voor wat trompetgeschetter bij de zijns inziens onvermijdelijke teloorgang van de Nasji. Wellicht hoopt hij dat er de teleurgestelde jongeren zich bij zijn beweging aansluiten. Jasjin: "De eerste arrestatie ooit van een Nasji leider is zeer veelzeggend. Vasilii Jakemenko was het symbool van de faveur die de beweging bij de politiek had. Nu is het bekend dat het project haar betekenis voor de presidentiële administratie verloren heeft."

No comments: