9/24/07

Nieuw samenstelling regering

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=807901

De samenstelling van Zoebkov’s regering is maandagavond bekend gemaakt.Op het commentaar van de Russische pers vooruitlopend concludeer ik zelf dat het Poetin en Zoebkov toch wat snel gaat. De huidige samenstelling lijkt me een tussenvorm. De meeste ministers inclusief de als presidentskandidaten genoemde vicepremiers blijven zitten. De minister van gezondheidszorg Zoerabov vertrekt als meest gewraakte minister. Voor hem komt een jeugdig aandoende vrouw, Tatjana Golikova. Dat lijkt me wel goed. Een stukje menselijkheid is in die sector wel gepast.

De minister van Economische ontwikkeling en handel Herman Gref komt ook niet meer terug. Het gerucht gaat dat hij al enige tijd zijn ontslagbrief had ingediend. Dit in verband met zijn privéleven. Voor hem in de plaats komt ook een vrouw. Elvira Nabijoelinna. Zij was tot nu hoofd van de adviesraad voor de nationale projecten. Dmitrii Kozak gaat regionale ontwikkeling doen. Zijn promotie zat ook al enige tijd in de kast. Als voormalig presidentiële afgevaardigde voor Zuid-Rusland kent hij de regionale politiek.

Opvallend is het aanblijven van minister van defensie Serdjoekov. Zoebkov is zijn schoonvader. De ministers Khristenko en Golikova schijnen het bed te delen.

De rest van de posten verandert niet. Dat er weinig tot niets verandert in de bevoegdheden van de ministeries (er komen alleen twee nieuwe staatssecretariaten, één voor jeugdzaken, de ander voor visserij) doet vermoeden dat de bezem er binnenkort nog eens doorheen gaat.

No comments: