9/24/07

Staatsregistratiedienst: datsja's, loketten, hypotheken , wetwinkels en NGO's

http://www.rg.ru/2007/09/21/vasiliev.html

Rossiiskaja Gazeta ontbeet met het hoofd van de staatsregistratiedienst, Sergei Vasilevitsj Vasilijev. Hieronder enkele passages uit het interview.

In Rusland zijn er op dit moment 33 miljoen niet geregistreerde datsja’s. De overheid wil graag dat eigenaren zich melden om nieuwe documenten aan te vragen.In het afgelopen jaar hebben ‘slechts’ 620 duizend datsja bezitters dit gedaan. Vasilijev stelt de lezer gerust. Het is niet verplicht en als je een oud eigendomsbewijs hebt is dat ook geldig. Wanneer de datsja verkocht wordt dan moet de nieuwe eigenaar wel een nieuw eigendomsbewijs aanvragen. Het is een dienst van de lange adem.

Ook belooft hij de papierwinkel te vereenvoudigen. Per jaar voert de registratiedienst 18 miljoen verschillende verzoeken uit. Volgens het administratieve reglement mogen de rijen niet langer meer duren dan drie kwartier. Sommige afdelingen hebben al elektronische rijen (nummertje trekken). Er zijn plannen voor het invoeren van rijen met twee snelheden. Wanneer je wat meer betaald wordt je sneller geholpen. Ook wordt er nagedacht hoe klanten bij hetzelfde loket te laten betalen waar ook de handeling verricht wordt. Nu moet men vaak bij een ander loket betalen en vervolgens met het betalingsbewijs opnieuw in de rij staan. Een derde idee is het opzetten van een gecentraliseerd informatie centrum waar burgers hun verzoeken kunnen indienen. De formulieren gaan vervolgens naar een kantoor en worden na afhandeling naar de klant opgestuurd.

Recent is er een wet aangenomen die private grondmeters reguleert. Dit moet het burgers gemakkelijker maken om hun huizen en grond goed te laten registreren bij het kadaster.

Vasilijev zegt dat de bescherming tegen clandestiene huizenbouwpiramides – aspirant koper investeert in bouw woning maar bouwbedrijf bouwt niet verder dan het fundament en verdwijnt daarna helemaal - beter is geworden. Aspirant kopers moeten vooral goed navragen of de bouwer de benodigde vergunningen heeft. Beter nog is het nemen van een hypotheek. In 2006 registreerde de dienst 72.700 hypotheken, in 2007 nu al 205.000.

Het experiment met judiciële hulp voor minima (de Russische wetwinkel)is geslaagd en wordt uitgebreid over het hele land. Dat wil zeggen wanneer er bepaald wordt wie betaalt: het federale budget of de regio. In 2006 werden 40.000 mensen geholpen, uiteenlopend van consult tot het aanspannen van een rechtszaak. Het project liep in 10 regio’s. Een snelle berekening zegt dat dit ongeveer 1 op 500 burgers is.

De staatsregistratiedienst is ook betrokken bij de registratie van NGO’s. Vasilijev vertelt dat op dit moment (1 september) slechts 38% van de 216.000 geregistreerde NGO’s hun financiële jaarrekeningen hebben ingeleverd. De termijn is al herhaaldelijk uitgesteld. Op 15 april had pas 20% zich gemeld. Vasilijev concludeert ‘dat het grootste deel van de NGO’s de voorwaarden van de Russische staat eenvoudig weg negeert.’In totaal heeft de dienst in de eerste acht maanden van 2007 de licentie ingetrokken van 2300 NGO’s. In dezelfde tijd heeft de dienst 8761 nieuw opgerichte NGO’s geregistreerd.

No comments: