9/24/07

Zoebkov's eerste week

http://www.rg.ru/2007/09/21/zybkov.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=806707
http://www.rg.ru/2007/09/22/raznos.html

De nieuwe premier Zoebkov wordt in zijn eerste week geroemd om zijn ferme stijl en kritische houding (Rossiiskaja Gazeta) en de dynamische wijze waarop hij het kabinet leidt (Kommersant).

Een mooie binnenkomer was ook de confrontatie met zijn schoonzoon Serdjoekov, toen nog de minster van defensie. Zoebkov presenteerde zich als een ware pater familias. Streng doch rechtvaardig. De jongere telg moet plaats maken voor het familie cq.landsbelang. Toch niet,want baas boven baas Poetin accepteerde het ontslag van Serdjoekov niet.

Kommersant spreekt over een ‘aanslag op de zaal waarin het kabinet bijeenkomt’. De krant vindt dat overigens niet verassend: ‘De premier moet laten zien hoe het werk van het kabinet onder zijn leiding verschilt van dat van de regeerstijl van Michail Fradkov.'

Tijdens de eerste twee bijeenkomsten richtte Zoebkov zich op enkele nog niet uitgevoerde orders van de president. Als eerste was er het geld bestemt voor het herstel van woningen en infrastructuur in de regio van Sachalin dat recent door een aardbeving getroffen werd. De ministers keken elkaar zwijgend aan tot uiteindelijk een hulpje van de afwezige minister Gref van economische ontwikkeling zijn hand opstak. De arme man verdedigde zich door te stellen dat hij geen beslissingsbevoegdheid heeft maar werd door de premier prompt naar Sakhalin getuurd om ‘eens te zien hoe de menen daar nu leven’. De eerste tranche van het geld is inmiddels overgemaakt.

Een ander sinds 2004 uitstaande presidentiele order is de energievoorziening van Kamtsjatka, wederom een zaak die gecoördineerd zou moeten worden door het ministerie van Gref. Gref was ook nu weer afwezig. Binnen enkele weken moet er nu besloten of de pijplijn gebouwd wordt vanuit het federale budget of door Gazprom, of het elektriciteitsbedrijf RAO UES.

Een derde uitstaande order betreft de coördinatie van het bestuur van de havens. De verantwoordelijkheid voor de havens valt tussen de verschillende ministeries. In de havens zelf heerst een gelijksoortig probleem. Honderden verschillende bedrijfjes en instellingen maar geen baas die coördineert en verantwoording afdraagt. Zo merkt Zoebkov op dat terwijl er 24 uur afgeladen wordt de douane guderende de nacht niet actief is. De minster van transport, Igor Levitin, maakte een goede beurt door zijn hand op te steken en de premier uit te leggen in welk stadium zich de verschillende wetswijzigingen voor een verbetering van het bestuur in de havens bevinden.

Verschillende artikelen blijven Zoebkov zien als mogelijke presidentskandidaat. Maandenlang hebben onderzoeksbureaus in opdracht van verschillende kranten de seconden lopen tellen waarin één van de mogelijke presidentskandidaten Medvedev en Ivanov op de beeldbuis te zien waren. In een land waar men terecht of onterecht denkt dat politieke PR een sleutelrol vervult hebben dergelijke cijfers eenzelfde betekenis als een politieke peiling. Nu Zoebkov in zijn eerste week veel meer aandacht krijgt dan één van beide vicepremiers is de maat geheel zoek.

No comments: