11/6/07

Parlementsverkiezingen

http://www.rg.ru/2007/10/31/cik.html

Drie partijen; de Groenen, de Volksunie en de Partij van Vrede en Eenheid zullen niet deelnemen aan de verkiezingen. De centrale kiescommissie controleert steekproefsgewijs de ingeleverde handtekeningen en berekent aan de hand van het percentage valse handtekeningen of er genoeg waarachtige handtekeningen ingeleverd zijn. De Partij van Vrede en Eenheid had er volgens de berekening 1000 te weinig. De andere elf partijen gaan door. 'Er zijn geen marginale partijen meer over. Alle geregistreerde partijen genieten daadwerkelijke steun onder de bevolking,' aldus de Centrale Kiescommissie.

Sinds 3 november is de verkiezingcampagne begonnen. Dit betekent voor de deelnemende partijen gratis televisiezendtijd op Pervyi Kanal, Rossija en TVTs en radiozendtijd op Majak, Golos Rossija en Rossija in de blokken 7.00 tot 9.00 uur, 17.40 tot 18.15 en 22.50 tot 23.20. Op kritiek dat deze blokken niet bepaald prime time zijn, antwoord de woordvoerster van de Centrale Kiescommissie dat de burger 'alle nodige informatie over de partijen kan ontvangen.'

Opvallend is dat Verenigd Rusland deelname aan debatten met andere partijen afwijst. Ze gebruiken hun tijd liever voor spotjes. Volgens de Centrale Kiescommissie is dit tijdens deze verkiezingscampagne voor het eerst toegestaan.

No comments: