11/13/07

Deelname Gasunie aan Nordstream

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=822708
http://www.expert.ru/articles/2007/11/06/Nord_Stream-Gasunie/

Kommersant en Ekspert berichten over het bezoek van premier Balkenende en kopstukken uit het Nederlandse bedrijfsleven aan het Kremlin. Het artikel in Rossiiskaja Gazeta heb ik waarschijnlijk gemist.

Kommersant: "De deelname van Gasunie aan de Noord Europese gasleiding was de gebeurtenis van de dag, niet alleen voor Gazprom, maar zo geven alle tekenen aan, ook voor het Kremlin. Dat wil zeggen dat het vooral ook een politieke gebeurtenis was. "

Ekspert legt uit dat Gasunie een aandeel krijgt van 9%. Bij de start van het project zou volgens Aleksej Miller van Gazprom, vastgesteld zijn dat Gazprom het recht zou hebben om naast de twee Duitse deelnemers, Wintershall Holding en E.ON Ruhrgas een vierde partij aan te wijzen. Gasunie wordt genoemd als de operator van één van de grootste gastransportnetwerken van Europa. In ruil krijgt Gazprom het recht op 9% van de Balgzand–Bacton gasleiding die het Nederlandse netwerk verbindt met Groot-Brittannië.

"De Russisch Nederlandse overeenkomst is naast het economische voordeel dat het beide landen biedt een sterk 'tegengif' tegen de poging van de Baltische staten om de aanleg van de gasleiding te torpederen." Ekspert verwijst ook naar een ingezonden brief van de premier van Zweden in een Ests dagblad waarin zij te kennen geeft dat Zweden geen problemen voorziet met de bouw van de gasleiding op de bodem van de economische zone van het land. Door de tegenwerking van Estland, Letland, Litouwen en Polen is de start van de bouw al uitgesteld van maart 2008 tot juli 2009. De technisch directeur van Nordstream, Sergej Serdjoekov zegt echter de verloren tijd grotendeels te kunnen opvangen door een tweede 'buizenplaatsboot' in te zetten. De geplande ingebruikneming is nu vast gesteld op 30 november 2010, slechts twee maanden na de eerder genoemde datum.

Leuk is de translatie van een gesprek tussen journalist Kolesnikov en de minister van landbouw Gordejev. Waarschijnlijk werd er door leden van de Nederlandse delegatie gesproken over een ontmoeting met de kapiteins van het Russische bedrijfsleven. "Wat klinkt dat mooi, kapiteins" zou Gordejev gezegd hebben. Blijkbaar doen de Hollandse zeevaarttermen het nog steeds goed in Rusland.

No comments: