12/2/08

Internationaal

In Georgië onderzoekt een parlementaire commissie de toedracht van de oorlog in augustus. De voormalig Georgische ambassadeur Erosi Kitsmarisjvili in Rusland kreeg een pen naar zijn hoofd geslingerd, terwijl hij een boekje open deed over de lang bestaande plannen van Saakasjvili om met geweld Zuid-Ossetië en Abchazië in te lijven. Hier vindt u de Engelstalige samenvatting. Saakasjvili’s verklaring bracht weinig nieuws. Ik parafraseer: Georgië is de oorlog begonnen, omdat de Russen al eerder waren begonnen.

Er is een document uitgelekt waarin Oekraïne Rusland een tijdpad aanbiedt om de Zwarte Zee vloot uit de haven van Sevastopol terug te trekken. Het huurcontract loopt in 2017 af. Rusland zegt pas na 2017 over dit onderwerp te willen praten.

De Moskouse rechtbank steunt het besluit van de Hogere Militaire Procureur om de duizenden Poolse officieren, die in 1943 nabij Katyn zijn omgebracht, niet als slachtoffers van de repressie te behandelen. Dit was de laatste kans voor Rusland om uit eigen beweging een gebaar richting de nakomelingen te maken. De zaak gaat straks naar het Europees hof in Straatsburg. Dan houden de Russen de staatsgeheime rapporten natuurlijk helemaal stijf dicht. Nog 65 jaar?

Op 2 december vergadert de NAVO over de mogelijke toetreding van Georgië en Oekraïne. Het ligt in de verwachting dat beide landen geen actieplan voor toetreding (MAP) zullen krijgen. Deze week krabbelden de VS bij monde van Rice en ambassadeur Tylor al terug. De Navo is echter verdeeld. Een mogelijke uitkomst is een nieuw onbestemd voornemen om beide landen via een aparte regeling binnen te halen. Ik hoop dat Navo in staat is lessen uit de oorlog in Zuid-Ossetie te trekken. Onduidelijke beloftes en toezeggingen gaan een eigen leven leiden. Een duidelijk nee is veel beter, ook voor de twee landen zelf.

Medvedev bezocht Peru, Brazilië, Venezuela en Cuba. Het aanhalen van de banden met Zuid-Amerika, werd door Medvedev benoemt als “een serieuze geopolitiek besluit”. Wat wil hij daarmee zeggen? Wil hij de pesterij in de richting van Washington kracht bijzetten? Of bedoelt hij te zeggen dat het puur handel is, dat Moskou slechts geld wil verdienen en dat Amerikaantje pesten slechts een vermakelijk extraatje is? De commentaren stromen nog binnen.

Kommersant bericht dat de raketten die in Kozelsk geplaatst zullen worden, elders worden weggehaald. Per saldo komen er geen nieuwe raketten bij. Een handigheidje van Medvedev om militaire slagkracht te veinzen?

No comments: