12/2/08

Persvrijheid

De zaak Politkovskaja is weer open voor de pers. Die ziet nu hoe de journaliste tijdens haar laatste dagen werd gevolgd. Ik verwacht weinig van dit proces. Daarvoor staan er te veel buitenlandse camera’s buiten de rechtszaal. Er zit hopelijk meer dynamiek in de zaak Beketov, de hoofdredacteur dan de “Waarheid van Khimki”, die vorige week in elkaar geslagen werd en wiens been inmiddels is geamputeerd. De Maatschappelijke Raad zal in het parlement een wetsvoorstel indienen om geweldpleging jegens journalisten zwaarder te bestraffen.

Reporters zonder Grenzen reageert plichtmatig op het initiatief; ‘Misschien zijn er in landen als de Filippijnen of Mexico speciale afdelingen, die uitsluitend geweldpleging tegen journalisten onderzoeken, maar zover wij weten zijn er nergens ter wereld speciale wetten voor journalisten. De bestaande wetten zijn voldoende. Dit is slechts een poging van de staat om Rusland een beter gezicht in de wereld te geven.“

Persoonlijk denk ik dat Reporters zonder Grenzen het initiatief niet goed (willen) begrijpen. Er is immers al aparte, zwaardere strafmat voor publieke figuren, nu gereserveerd voor bestuurders, politici, rechters en procureurs. Het initiatief betreft het aanvullen van dit lijstje overheidsdienaars met het beroep journalist. Mijns inziens is dit wel degelijk een serieus gebaar in de richting van de journalistiek.

No comments: