10/1/07

Divers nieuws

China
http://www.rg.ru/2007/09/29/zhykov.htm
Vicepremier Zjoekov bezocht China. Hij is daar niet al te geliefd, aldus Rossiiskaja Gazeta. Zjoekov brengt namelijk slecht weer mee. Vorige keer een tyfoon, nu zware regen. Vervelender voor de Chinezen is de koppige wijze waarop de Rus olie en gasdeals afhoudt. De Chinezen verwachten van de Russen dat zij verder bouwen aan een olie pijplijn vanuit Angarsk naar Dajing in China. De Russen houden echter liever de opties nog wat langer open. Bij het bouwen van een pijplijn hoort immers het garanderen van vaste hoeveelheden aanvoer en Rusland lijkt op dit moment niet goed te weten hoeveel meer het nog kan of wil exporteren. Bovendien lobbiet Jakoenin van de Russische Spoorwegen tegen een pijpleiding naar China. Hij heeft al miljarden gestopt in uitbreiding van de capaciteit van het olietransport over de rails.
Op een ander front schept Gazprom problemen voor de Chinese energieaanvoer. Het internationale consortium dat Sachalin 1 ontgint heeft ooit 8-10 miljard m3 gas per jaar aan de Chinezen toegezegd. Gazprom lobbiet echter bij de Russische regering voor het recht alle gas op te mogen kopen voor de interne markt. Rosneft dat voor 20% in Sachalin 1 zit vindt dat echter een minder goed idee. Op de interne markt is een stuk minder te verdienen.

Pensioenen
Op de dag voor de bejaarden heeft de president het door de overheid gegarandeerde basisdeel van het pensioen met ongeveer 30% verhoogt. In de praktijk is dit een ongeveer 10 euro per maand extra. Pensioenen bestaan naast het door de overheid gegarandeerde basisdeel uit door arbeid gespaarde uitkeringen en eventueel een zelf gespaarde uitkering.


Banken
http://www.rg.ru/2007/09/29/banki.html
http://www.expert.ru/articles/2007/09/27/zubkov/
Zoebkov gooide een bommetje in de bankwereld. Waarom lenen Russische bedrijven vooral bij buitenlandse banken? Hebben onze banken soms geen aandacht voor de eigen industrie?

De banken verdedigen zichzelf. Buitenlandse banken kunnen leningen bieden met minder dan 10% rente, Russische banken tussen de 15 en 20%. Dit ligt onder andere aan de Centrale Bank die bijna geen langlopende leningen aan de eigen banken wil verstrekken. Op dit moment wordt er een wet voorbereid die banken meer mogelijkheden geeft om waardepapieren als onderpand te gebruiken voor leningen. Er gaan ook geluiden op om bijvoorbeeld het kapitaal van de ontwikkelingsbank te gebruiken voor de kapitalisatie van de Russische banken.

De banken kunnen echter zelf ook veel doen. We komen uit een tijd waarin klanten op banken jaagden en niet andersom , zegt een parlementariër. Ook het gebrek aan moderne technologie – lees een functionerende kredietgeschiedenis – schept extra kosten.
Een woordvoerder van de belangenorganisatie voor het kleinbedrijf, OPORA, vindt de aandacht overdreven. De trend is de laatste tijd juist uitermate positief.

Rechtspraak
http://www.rg.ru/2007/09/26/putin-ivanov.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=808465
Poetin ontbood Anton Ivanov, het hoofd van het Hogere hof van arbitrage. Ivanov dacht een goede beurt te kunnen maken met het nieuwtje dat alle vonnissen vanaf nu op het internet te vinden zijn. Wanneer burgers beter begrijpen waarop rechters bepaalde beslissingen maken zal dat het vertrouwen in de rechtspraak vergroten. Poetin was echter niet onder de indruk. Journalist Kolesnikov van Kommersant grapt dat Poetin wel weet wat ‘transparantie’ is maar van het internet nog weinig kaas heeft gegeten. Ivanov suggereerde vervolgens dat de ordebewakers in rechtszalen zich wel wat meer uitnodigend zouden kunnen opstellen. Toen ook die opmerking geen goedkeuring kreeg van de president voegde hij toe dat de rechters ook wel wat meer eenduidige uitspraken zouden mogen maken zodat het rechtsproces meer voorspelbaar wordt. De rest van het gesprek was voor de journalisten niet toegankelijk.

Pleeggezinnen
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=809581
Er zijn verregaande plannen voor een federale wetgeving voor pleeggezinnen. In 40 regio’s kan dit al. In andere regio’s mag er nu alleen nog geadopteerd worden. Adoptie alleen zet echter weinig zoden aan de dijk. Per jaar worden er maar 7000 kinderen van de in totaal 800.000 weeskinderen geadopteerd. Tegenstanders van pleeggezinnen vrezen dat pleegouders uit zijn op de financiële vergoeding en dat er geen goede controle is over de kwaliteit van de opvoeding. Het debat gaat daarom vooral over de vraag welke organisatie de verantwoordelijkheid krijgt om pleegouders te selecteren en monitoren. Het ene voorstel kiest voor private gelicentieerde instellingen gespecialiseerd op pleeggezinnen. Een ander plan wil de bevoegdheid dicht bij de overheid en de al bestaande weeshuizen en adoptieorganen houden.

Vakbondsruzie
http://www.expert.ru/articles/2007/09/28/vragi/
De stakingsdreiging bij de autofabriek in Toljatti is al weken in het nieuws. Deze week haalde Andrei Isajev, een woordvoerder van de federatie voor onafhankelijke vakbonden hard uit naar vakbondorganisatie ‘Eenheid’. Isajev zegt dat zijn eigen organisatie veel bereikt, niet alleen een verhoging van salarissen maar ook een hele rits sociale uitkeringen. De vakbond ‘Eenheid’, die tot nu de enige echte staking organiseerde, is volgens hem echter een stoorzender die geen applaus verdient. Hun motieven zouden puur politiek zijn en zij zouden de arbeiders wel oproepen om te gaan staken maar hen vervolgens in de kou laten staan. Ekspert laat zien dat beide vakbonden politieke belangen hebben. Eenheid wordt ‘gecoacht’ door Rechtvaardig Rusland en mijnheer Isajev zal later zijn leden straks vast oproepen om voor Verenigd Rusland te stemmen.

No comments: