7/23/07

Ljoedmilla Alekseeva

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=788780
http://www.rg.ru/2007/07/21/alekseeva.html

De ‘grand dame van de Russische civil society’ vierde haar tachtigste verjaardag. Liberale zakenkrant Kommersant bezocht het officiële verjaarsfeestje, volgens de aanwezige journalist een slangenkuil van ‘democratische’ troonpretendenten. Mij valt op dat ‘overheids’krant Rossiiskaja Gazeta meer respect toont en Alekseeva eert met een kort maar persoonlijk interview.

Ljoedmilla Alekseeva is oprichter van de Moskou-Helsinki groep. In 1968 werd ze uit de partij gezet en van haar werk ontslagen. Negen jaar later emigreerde ze naar de Verenigde Staten waar ze een programma over mensenrechten presenteerde op Radio Freedom. In 1993 keerde ze terug naar Rusland. Ondanks dat de VS geen slecht land is ze toch gelukkiger in Rusland. Dit vooral omdat ze hier gewoon jurken kan kopen. Broeken heeft ze nooit graag gedragen. Over haar innerlijke stijl zegt ze: ‘ Hoe ouder ik wordt des te vaker denk ik aan de woorden van mijn moeder: Behandel andere mensen zoals je zelf behandelt zou willen worden’.

Over de Russische civil society zegt ze ‘ Ten tijde van de Sovjet unie kenden we geen burgermaatschappij. Dit begon zich te ontwikkelen aan het eind van de jaren 80 en in de jaren 90. Vandaag de dag bestaat de burgermaatschappij zonder twijfel en zelfs in behoorlijke mate. Maar het is moeilijk om tegenwicht te bieden aan een bureaucratie met een ontstaansgeschiedenis van eeuwen die zowel de revolutie als de val van de Sovjet Unie heeft overleeft. De krachten zijn ongelijk. In de laatste jaren heeft deze bureaucratie weer aan kracht gewonnen maar over tien tot 15 jaar zal de burgermaatschappij zo rijpen dat de bureaucratie wel rekening met haar zal moeten houden.’

Opvallende afwezigen op het verjaarsfeestje in het Moskouse hotel Kosmos waren Javlinskii (op vakantie in geboortestad) en Kasparov (op reis in de VS). Nikita Belych kwam veel te laat en in ongepaste kleding. De aanwezige democratische kopstukken probeerden zich te gedragen maar konden het niet altijd laten een sneer te geven in de richting van hen ‘die een compromis hebben gesloten met de overheid’.

Er leeft overigens flink wat bravoure onder de pretendenten: ‘Wanneer we een democratische fractie kunnen vormen in de Doema kunnen we over 5 jaar al een democratische president verwelkomen, zegt Belych. Ryzhkov geeft zijn cadeautje aan Alekseeva: Het zal niet 10 tot 15 maar slechts 3 jaar duren voordat Rusland een volwaardig democratisch land al zijn. Wellicht wordt hun maatschappijkennis vertroebeld door de eigen politieke aspiraties.

Terloops meldt Kommersant het fiasco van de ‘Een ander Rusland’ beweging. De laatste twee strijdmakkers Limonov en Kasparov zijn inmiddels in een juridische strijd verwikkeld over de naam ‘Een ander Rusland.’ Limonov wil de naam gebruiken voor zijn politieke partij. Voor Kasparov is de naam alles dat rest van zijn democratische coalitie. Aangezien de naam ‘een ander Rusland’ van de titel van een boek van Limonov komt geef ik Kasparov weinig kans.

No comments: