7/23/07

Bouwsector

http://www.expert.ru/printissues/expert/2007/27/vragi_stroitelnykh_innovaciy/

Ekspert neemt een kijkje in de bouwsector. De centrale vraag is waarom de huizenbouw zo’n logge niet-innovatieve sector is. Dit terwijl alle Russen graag in mooie en goede huizen willen wonen

De overheid belooft de burger dat er miljoenen vierkante meters gebouwd zullen worden, maar de bureaucraten maken zich weinig zorgen om de kwaliteit. ‘In Rusland blijft men koppig hoge staalbetonnen blokkendozen blijft neerzetten met een verouderde productiemethode waarbij het staal ter plaatse in het beton gevlochten wordt’, zegt Ekspert. Het probleem met deze manier van bouwen is onder andere dat de kwaliteit van je constructie sterk afhangt van het werk van de betonvlechters.

Er zijn wel degelijk Russische innovaties zoals het prefab karkas ‘format’, waarbij er bezuinigd wordt op het tijdrovende laswerk door bouten te gebruiken, en het isolerende glas van de firma ‘Russkie Katsjeli’. Nieuwe systemen en bouwmethodes vinden echter maar heel langzaam hun weg naar de markt.

Ekspert somt de problemen in de Russische bouwsector op: (1) Omslag naar prefab betonnen delen wordt gefrustreerd door vastgeroeste zakenrelaties die uitgaan van het in stand houden van een grote afname van betonijzer. (2) Corruptie en behoudzucht onder lokale bureaucraten die vanuit sovjet modellen blijven denken en hun ‘vriendjes’ opdrachten blijven geven voor de bouw van blokkendozen. (3) De productie van bouwmaterialen vindt plaats in fabrieken uit jaren 60 en 70 en is van een lage kwaliteit waardoor er voor de bouw van 1 m2 relatief veel bouwmateriaal nodig is. (4) Er is een gebrek aan innovatieve aannemers. Wanneer opdrachtgevers een offerte vragen voor nieuwe innovatieve technieken noemen ze meestal absurd hoge bedragen. (5) Er zijn weinig goede architecten. In Rusland woont 1 architect op 12.000 burgers. In Duitsland is dit bijvoorbeeld 1 op 600. Het curriculum van architectenopleiding is in dertig jaar niet noemenswaardig veranderd. (6) Projectontwikkelaars zijn vaak ver te zoeken van de bouwplaats en functioneren zo niet als een schakel tussen de bewoner en de producent van bouwmaterialen (7) De hoge huizenprijzen bieden weinig stimulans aan projectontwikkelaars. En (8) In de Russische mentaliteit worden prefab huizen niet als echte huizen gezien. Ekspert noemt twee stereotype beelden; ‘mijn huis is mijn vesting’ (loop eens door een buitenwijk met losstaande huizen en let op de onzinnig protserige torentjes en tierelantijntjes) en “de baksteen is de beste uitvinding sinds de piramides van Egypte”.

In de komende 5 of 6 jaar, voorspellen de experts, zullen alleen die bouwers overleven die kwaliteit voor een redelijke prijs kunnen bieden. De materiaalkeuze is daarbij essentieel. Er zal een gebrek aan cement ontstaan en dit moet opgevangen worden met andere materialen. Die bedrijven die de overgang naar andere technieken en materialen kunnen maken zullen uitgroeien tot grote spelers.

Belangrijk is een systematisch innovatief beleid dat de overgang van de ene bouwtechniek naar de andere en het ene materiaal naar de andere in goede banen leidt. Ekspert denkt daarbij ook aan economische stimulansen; belastingvoordelen, subsidies, voor energiebesparende materialen. De overheid zou niet alleen administratieve barrières moeten wegnemen maar ook werken aan de stereotypes die innovatieve veranderingen in de weg staan.

No comments: