4/16/07

Weer een ronde losse flodders

14/04/2007
http://www.rg.ru/2007/04/14/ssha-depytati.html
http://www.rg.ru/2007/04/13/partii.html
http://www.rg.ru/2007/04/14/sovfed-gosdep.html
http://www.rg.ru/2007/04/14/berezovskij.html
http://www.rg.ru/2007/04/12/timoshenko.html


De herinneringen aan de koude oorlog blijven rondspoken. De doema en het congres reageren verontwaardigd over de open intenties van de Amerikaanse overheid om projecten te financieren die in het teken staan van de aankomende electorale campagnes voor het parlement en het presidentschap. Ook tycoon in ballingschap Berezovskii en de Oekraïense politica Julia Timosjenko deden deze week een duit in het zakje.

Het Russische parlement en het congres reageerden fel op een rapport van de Amerikaanse overheid waarin omschreven wordt hoeveel van het geld van de belastingbetaler wordt besteed aan democratiseringsprocessen in andere landen en waarom.

Het parlement kwam tot een gemeenschappelijke verklaring dat de plannen van de VS veroordeelt ‘niet alleen als een poging tot ruwe pressie op de Russische Federatie maar ook als het streven om onze soevereiniteit te schaden.’ De woordvoerder van de commissie voor internationale zaken, Kosatsjev, zegt dat de discussie over de voortgang van de Russische democratie volledig op zijn plaats is en best vaker mag gevoerd mag worden. ‘Ik ben er echter categorisch tegen dat deze discussie telkens gevoerd moet worden wanneer de administratie van de VS een rapport presenteert.’

Het congres wijst op de rol van de VS in de gekleurde revoluties van de laatste jaren. ‘De realisatie van dergelijke voornemens van de VS hebben in enkele onafhankelijke voormalige Sovjet staten geleid dat bedroevende resultaten.’ Enkele congresleden opperden om een fonds voor de bescherming van de Amerikaanse Democratie op te richten. Anderen vragen zich waarom Rusland De VS eigenlijk steunt door het stabiliteitsfonds in Amerikaanse staatsobligaties te beleggen.

De maatschappelijke commissie zegt nooit akkoord te gaan met twijfelachtige oordelen. ‘Wij kennen als geen ander onze eigen problemen en zijn zelf meer dan anderen geïnteresseerd in het ontwikkelen van volwassen instituties van een burgermaatschappij en een rechtstaat. De laatste tijd zijn er in Rusland veelzijdige rapporten geschreven over de problemen van de ontwikkeling van democratische instituten, maar de auteurs van de administratie van de VS hebben niet de minste interesse in hun inhoud getoond’.

De experts reageren gematigder. Nikonov: ‘ Dat buitenlandse fondsen trainingen verzorgen voor partijfunctionarissen en leiders van verschillende politieke krachten is niets nieuws onder de zon. Het is een volkomen realistisch scenario. Makarkin verklaart de felle reactie van de politici vanuit de zenuwachtige situatie rondom de aankomende verkiezingen. Chomjakov wijst op spanningen binnen de internationale NGO’s en hun Russische filialen en recipiënten ten gevolge van de recente verharding van de NGO wet .

In een deze week gepubliceerd artikel van de Guardian verklaart Berezovskii zijn kapitaal en ervaring in te zetten voor een gewelddadige machtswisseling. ‘het is onmogelijk het regime te veranderen met democratische middelen.’ Ik heb al contacten met personen in de kringen rondom Poetin, ‘dreigt hij. Rossiiskaja Gazeta belde de auteur van het artikel met de vraag waarom een gerespecteerde krant zich leent als tribune voor dergelijke uitspraken. Volgens Ian Cobain vond het interview al afgelopen november plaats en heeft de krant het recht om alle informatie die het krijgt met de samenleving te delen.

De pers woordvoerder van Poetin, Pleskov, is van mening dat een persoon die oproept tot geweld geen gebruik kan maken van zijn rechten onder de Europese conventie voor de bescherming van de rechten van de mens. De Russen vragen al langer om uitlevering van Berezovskii. Een Britse rechter besloot echter later deze week dat Berezovskii niet tot geweld heeft opgeroepen tegen Britse burgers en dat er daarom geen reden is tot het wegnemen van zijn rechten als politieke asielzoeker.

Ook lekte deze week de inhoud uit van een door Timosjenko geschreven artikel voor publicatie in het Amerikaanse Foreign Affairs. Volgens Rossiiskaja Gazeta roept een van de leiders van de oranje revolutie het westen op tot een hervatting van de koude oorlog met Rusland. ‘Het artikel concludeert dat om de macht van Kremlin in te perken en de Russische expansie tegen te gaan, Europa zich moet verenigen tegen haar gemeenschappelijke vijand Rusland. Timosjenko trekt een historische vergelijking met de afwachtende houding van de Europese naties ten tijde van de opkomst van Fascistisch Duitsland. Het artikel sluit, volgens de krant, af met een citaat van een van de vaders van de koude oorlog George Kennan.

No comments: