3/26/07

Matvienko maakt maatschappelijke onrust ten gelde

19/03/07
http://www.kommersant.ru/doc.html?DocID=750961&IssueId=36229
http://www.kommersant.ru/doc.html?DocID=751193&IssueId=36229


Kommersant schrijft dat de plannen voor de bouw van Gazprom City in Sint Petersburg gewijzigd zijn, nadat het één van de hoofdthema’s van de Peterburgse oppositie was geworden.’ Onder oppositie verstaat de krant overigens niet alleen de protestmars van ‘een ander Rusland’ of de partij Jabloko, maar ook de partij Rechtvaardig Rusland, die tijdens de verkiezingscampagne voorstelde om de bouw naar een ander terrein te verplaatsen. Verenigd Rusland dat de plannen steunde verloor tijdens de recente verkiezingen 4 van haar 27 parlementariërs.

Gouverneur Valentina Matvienko en Gazprom topman Aleksei Miller bespraken vrijdag de 16 maart de weerstand tegen de bouw en kwamen tot een wijziging in de plannen. Het eerste verschil zit hem in de naam. Men spreekt nu over het zakelijk-maatschappelijke Ochta district in plaats van Gazprom-city. Het inhoudelijke verschil zit hem in de financiering en het eigendomsrecht. Overeenkomstig de eerdere plannen zou een deel van de door Gazprom aan de schatkist betaalde belasting gebruikt worden voor de volledige bouw van de wolkenkrabber en de kantoren. De stad betaalt nu nog slechts 49% van de bouwkosten en wordt voor eenzelfde aandeel mede-eigenaar van het complex. Kommersant vermoedt dat Gazprom de wolkenkrabber zal beheren, terwijl de regionale overheid de kantoorruimtes om de ‘naald’ heen zal exploiteren. Behalve kantoorruimte worden er nu ook sociale objecten belooft: sportfaciliteiten, concertzalen, winkelcentra etc.

Zondag 18 maart demonstreerden in Sint Petersburg opnieuw 500 mensen. ‘Een ander Rusland’ en de partij ‘Jabloko’ verklaarden de uitkomst van de recente regionale verkiezingen niet te erkennen. De bijeenkomst vond deze keer plaats op de door de lokale overheid aangewezen plein voor het Finland station. Volgens Kommersant gedroegen de agenten zich vreedzaam en lieten het ‘zelfs’ toe dat de bijeenkomst veel langer duurde dan gepland. Er werden wel zeven jongeren gearresteerd die op weg naar het plein al met grote vaandels liepen te zwaaien. Er is een tweede grote mars gepland voor 15 april.

Ik ben benieuwd of de regionale overheid dan kan laten zien dat ze iets geleerd hebben van de vorige ervaring. Matvienko mag de demonstranten zelfs dankbaar zijn. De maatschappelijke druk heeft haar schatkist toch een half miljard dollar opgeleverd. Haar collega’s in Nizjnii Novgorod lieten dit weekeinde zien nog aan het begin van het leerproces te staan.

No comments: