2/12/08

Wetenschappers

http://www.rg.ru/2008/02/05/severinov.html

Rossiiskaja Gazeta interviewt drie wetenschappers die na een carrière buiten de landsgrenzen naar Rusland zijn teruggekeerd. De Russische Academie van Wetenschappen heeft een programma ‘noviye gruppy’ waarbinnen geld beschikbaar is voor terugkerende getalenteerde wetenschappers. De meest bekende van hen, Severintsev, heeft een eigen laboratorium in de VS. Hij wil nu bewijzen dat hij ook in zijn geboorteland biologisch onderzoek op wereldniveau kan doen. De andere twee zoeken in Rusland de vrijheid om een eigen onderzoek te leiden.

De frustratie is het geld. In het buitenland was alles in een dag of twee geregeld. Hier is het maanden wachten op de eerste roebels. En dan de papierwinkel; voor alle aankopen boven de 2 duizend euro moet er een tender uitgeschreven worden.

De Academie en het Ministerie van Onderwijs schuiven elkaar de zwarte piet toe. Een vertegenwoordiger van het ministerie zegt dat hij niets over de Academie mag zeggen, omdat ze daar al snel op hun teentjes getrapt zijn, maar impliceert dat het een stel oude inefficiënte professors zijn. De Academie zegt op haar beurt te wachten tot de regering eindelijk het budget van de Academie bepaalt.

Rossiiskaja Gazeta concludeert:“De terugkeer naar Rusland heeft alleen zin voor die in het buitenland werkende Russische wetenschappers die bereid zijn in stress en onzekerheid te werken. Wie een bijzondere wetenschappelijke extreem zoekt en wil ontdekken waartoe hij of zij in staat is, die kan het proberen. Wanneer je eenvoudig de wetenschap wil bedrijven, dan kan je beter op betere tijden wachten.

No comments: