2/12/08

Dreigend gasconflict met Oekraïne

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=850918
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=850733
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=851086

Gazprom eist voor 12 februari 18.00 uur een bedrag van 1,5 miljard dollar van Kiev. Gazprom heeft dat geld hard nodig omdat het 15 maart ongeveer 2,3 tot 2,5 miljard dollar aan leningen aan internationale banken moet aflossen. De vorige spanningen tussen Gazprom en de Oekraïne in oktober vonden ook een maand voor zo’n afbetalingstermijn plaats.

Dit keer is de situatie mogelijk gecompliceerder. Sinds het nieuwe jaar is er geen lopend akkoord meer tussen tussenpersoon RosUkrEnergo (50% Gazprom en 50% voor twee Oekraïense ondernemers) en Naftogaz. Samen zitten beide partijen voor elk 50% in het nu een jaar bestaande distributieconsortium UkrGazEnergo. De nieuwe premier Timosjenko roept al maanden dat zij van RosUkrEnergo af wil. Het vertrouwen tussen de verschillende partijen is zoek, nu de lange termijn motivatie ontbreekt om samen te werken.

Naftogaz wilde allereerst publiekelijk niet erkennen wat zwart op wit in een zelf ondertekende brief staat. De schuld bij RosUkrEnergo bedroeg per 1 januari 1,040 miljard dollar en Naftogaz heeft RosUkrEnergo gevraagd dat bedrag aan Gazprom voor te schieten. Naftogaz zou vervolgens geld lenen bij de Deutsche Bank en RosUkrEnergo afbetalen. RosUkrEnergo wil of kan niet meewerken en Gazprom wil nu het geld rechtstreeks van Naftogaz ontvangen.

Turkmenistan, leverancier van de bulk van het gas aan RosUkrEnergo, zegt ook al een tijdje geen geld te hebben gezien en is vervolgens minder gaan leveren. Volgens Naftogaz heeft het bedrijf sinds 1 januari 2008 slechts 4,72 miljard m3 gekregen hebben in plaats van 4,85 miljard m3.

Vanwege de teruglopende leveranties uit Turkmenistan koopt RosUkrEnergo extra gas in bij Gazprom. Gazprom wil hiervoor een Europese prijs van 314 dollar per duizend m3 rekenen. De Oekraïense regering komt op voor de eigen consument en zegt slechts een prijs van 179,5 dollar te willen betalen. Dit is dezelfde prijs als voor het Turkmeense gas betaald wordt.

Gazprom zegt duidelijke spelregels voor 2008 te willen. Wie gebruikt het geleverde gas en wie betaalt ervoor? President Joestsjenko komt op 12 februari naar Moskou voor overleg. Vanwege de onzekere positie van RosUkrEnergo en mogelijke onderhandelingen die tot een nieuwe structuur moeten leiden, kan dit wel eens langer gaan duren dan de laatste keer. Ook is het onduidelijk of Joesjtsjenko en Timosjenko wel op één lijn te zitten.

No comments: