9/17/07

Rondje verkiezingen

http://www.rg.ru/2007/09/13/a175983.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=804435
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=804836
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=804279
http://www.expert.ru/printissues/expert/2007/33/kak_borotsya_s_korrupciey/

In de luwte van de opwinding rond de benoeming van Zoebkov gaan de voorbereidingen voor de parlementaire verkiezingen voort. De huidige fase wordt gekenmerkt door interne strijdt om de verkiesbare plaatsen.

Verenigd Rusland ligt op koers. Er is een lijst van 600 namen van door de federale partijraad goedgekeurde regionale kandidaten. De definitieve regionale lijsten worden nu lokaal bepaald. Ook ontvingen de regionale afdelingen het voorlopig verkiezingsprogramma ter discussie. Het programma heet ‘het plan van Poetin’ en telt 30 pagina’s.

Rechtvaardig Rusland wordt geplaagd door intriges. Schreef ik vorige week nog dat de federale leiding niet wilde dat de lokale Peter R. de Vries uit Jekaterinaburg Jevgenii Roizman de regionale lijst zou aanvoeren, deze week sloeg ex agent Roizman terug. Het lokale partijbestuur dreigt alle werkzaamheden voor de verkiezingen te stoppen wanneer Roizman en de bekende bard Aleksandr Novikov de eerste twee plaatsen ontzegt worden.

Mij valt op dat Roizman genoemd wordt als kansrijke kandidaat voor de functie van burgermeester van Jekaterinaburg, dwz een belangrijke factor in de lokale politiek. Andere problemen binnen RR spelen zich in hetzelfde raamwerk af. Aleksandr Lebedev wil graag burgermeester van Moskou worden. Hij krijgt veel tegengas. Tarchov is burgemeester van Samara. Deze laatste dreigt zich terug te trekken als zijn protegés niet op verkiesbare plaatsen komen. Mogelijk hebben de intriges vooral een lokaal karakter. Ik denk dan aan steun van VR voor bepaalde groepen binnen de lokale afdelingen van RR die voor de lokale politiek belangrijke kandidaten op de achtergrond willen dringen. RR laat zich op zijn beurt als gevolg van de recente fusie van drie partijen makkelijke uiteenspelen.

Jabloko’s federale troika is officieel benoemt en bestaat uit partijleider Javlinksii, mensenrechtenactivist Segei Kovalev en Sergei Ivanenko. De partijconferentie zorgde nog voor wat interne opschudding. Elke partij moet minstens 80 regionale lijsten indienen. Er kunnen echter beter wat meer lijsten gemaakt worden om zocaan de veilige kant te zitten wanneer de Centrale Kiescommissie zou besluiten enkele regionale lijsten af te keuren.

Kopstukken uit de partij en aanvoerders van de lijsten in bijvoorbeeld St. Petersburg en Moskou willen echter het liefst zo min mogelijk regionale lijsten in hun eigen stad. Dit vergroot hun kans op een plaatsje in de Doema, mocht hun partij de 7% grens halen.

Verschillende partijen en groeperingen sluiten de rijen onder de vlag van ‘de patriotten van Rusland’. Het arsenaal aan bekende figuren groeit: Gennadii Semigin (partijleider patriotten van Rusland), Gennadii Seleznev (oprichter van de partij van de wedergeboorte van Rusland), Andrei Saveljev (partijleider ‘groots Rusland’), Dmitrii Rogozin (voormalig fractieleider van Rodina) Viktor Tsjerepkov (voormalig burgermeester Vladivostok en nu partijloos parlementariër), en Joeri Saveljev (parlementariër en voormalig lid RR.

Zjirinovskii wees dit weekend de door de Britten van de moord op Litvinenko verdachte Loegovoi aan als zijn tweede man. Gazeta.ru (sinds de nieuwe vormgeving mijn favoriet voor snelle nieuwsgaring) herdoopt de LDPR gekscherend in ‘Beledigd Rusland’.

Inhoud
Ekspert vraagt deze week aan SPS, VR en LDPR hoe zij de corruptie willen aanpakken.

SPS legt de schuld bij Poetin. ‘Toen de president aan de macht kwam bouwden we jaarlijks 6000 km weg voor ongeveer 40 miljard roebel. In 7 jaar tijd is het budget verdrievoudigd maar bouwen we slechts 2000 kilometer weg.’ ‘De overheidsverliezen ten gevolge van corruptie bedragen 50 miljard dollar per jaar.’ ‘We hebben voor het eerst in jaren zelfs de Oekraïne ingehaald’. Wat te doen? (1) Einde aan censuur in de media. Ambtenaren moeten bang zijn voor hun reputatie. (2) Maximaal aantal termijnen voor gouverneurs beperken tot twee. Herinvoering gekozen gouverneur. (3) Herstel politieke concurrentie, aanname wet ter bescherming van oppositie. (4) Aanname wet over belangenverstrengeling die stelt dat ambtenaren hun commerciële belangen en die van hun familieleden kenbaar moeten maken en overeenkomstig niet kunnen opereren in sectoren hun belangen liggen.

Verenigd Rusland reageert eerst als aangeschoten wild. Het thema corruptie zou het ideale instrument voor het populisme van de oppositiepartijen zijn. Dat wil echter niet zeggen dat VR geen plannen heeft. Corruptie als systematisch fenomeen is immers een bedreiging voor de staatsveiligheid en een rem op de verdere ontwikkeling van het land. Het ontgaat VR ook niet dat juist als gevolg van de systematische corruptie burgers zo weinig vertrouwen hebben in hun overheid. Daarom is er in het afgelopen jaar al veel gedaan. De Ratificatie internationale conventie inzake corruptiebestrijding maakt het mogelijk om in Rusland internationale standaarden in te voeren. In dat kader is er al een reeks wetswijzigingen voorbereid. Daarnaast ligt er een wetsvoorstel klaar dat,gestoeld op de Italiaanse aanpak, de bewijslast wil verleggen naar de ambtenaar. Heb je een buitenhuisje van een half miljoen dan moet je ook kunnen aantonen waar het geld vandaan komt. Voorts wil de partij een onafhankelijk orgaan voor de bestrijding van corruptie.

Zjirinovskii (LDPR) begint met een van zijn bekende tirades tegen de VS. Corruptie is een onderdeel van de campagne ter verzwakking van Rusland die de VS sinds 1945 voert. Zijn oplossing is het verminderen van het aantal ambtenaren en het vervijfvoudigen van hun salarissen. Tegenover de salarisverhoging staat dat alle kantoren camera’s krijgen en alle telefoons afgeluisterd mogen worden. Ook wil hij financiering van politieke partijen uit de private sector verbieden. De overheid zou politieke partijen uit het budget moeten financieren.

No comments: