10/1/07

Georgië

http://www.rg.ru/2007/09/29/okruashvili.html
http://www.expert.ru/articles/2007/09/27/georg_skand/
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=809527
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=809528

De Russische kranten smullen van de recente verwikkelingen in Georgië. Wanneer de twee Georgiërs die het vaakst tegen Rusland van leer trekken het met elkaar aan de stok krijgen is dat voor menige Rus buitengewoon vermakelijk.

Okroeasjvili
De ene verhaallijn begon donderdag toen Okroeasjvili, voormalig minister van defensie, op tv zender Imedia hard uithaalde naar zijn vroegere strijdmakker Saakasjvili. De president zou betrokken zijn bij de moord op zijn rozen revolutie kameraad, de ex premier Zhvanija. Ook zou Saakasjvili Okroeasjvili verzocht hebben om zakenman en eigenaar van tv station Imedia, Patarkatsisjvili om te leggen. En ten derde zou Saakasjvili het land verraden hebben door in 2006 een militaire aanval op Zuid-Ossetië af te blazen. Dit na Okroeasjvili’s fameuze uitspraak ‘wij zullen Nieuwjaar vieren in Tschinvali’ (de hoofdstad van de Zuid-Ossetië.)

Saakasjvili bezoekt VN
Parallel loopt het bezoek van Saakasjvili aan de Verenigde Naties in New York, alwaar hij steun zocht voor zijn eis tot terugtrekking van Russische vredesmissie uit Abchazië. De officiële gesprekken in New York gingen voornamelijk over het zoveelste schietincident in de Kodori kloof van vorige week. Volgens Saakasjvili hebben Georgische troepen twee Russische soldaten gedood die daar nooit hadden mogen zijn. Volgens de Russische legerleiding hebben Georgische soldaten een antiterrorisme trainingskamp overvallen waar Russische soldaten instructie gaven aan Abchaziërs.

Arrestatie
Twee dagen na zijn publieke beschuldigingen aan het adres van Saakasjvili wordt Okroeasjvili opgepakt wegens verdenking van corruptie en verduistering. Geen mens, geen probleem, grapt Rossiiskaja Gazeta cynisch. Okroeasjvili werd gearresteerd tijdens het geven van een tweede tv interview waarin hij tweespalt probeert scheppen binnen de regering van Saakasjvili . De president zou hem eerdaags de post van de op dat moment zieke premier Nogaideli hebben aangeboden. Dit als deel van een soort interne machtsgreep waarbij enkele ministers meer invloed zouden krijgen ten koste van anderen. Okroeasjvili zegt minuten voor zijn arrestatie dat Saakasjvili hem pas zal arresteren als de president echt in het nauw komt . Ook voegt hij de elite nog eens toe dat de president wanneer hij daadwerkelijk op het punt staat om de macht te verliezen al zijn vertrouwelingen zal verraden.

‘Amerikaanse invloed’
Rossiiskaja Gazta suggereert dat de arrestatie twee dagen op zich heeft laten wachten omdat Saakasjvili die tijd nodig gehad zou hebben om de Amerikanen te overtuigen. Matthew Brice de Amerikaanse assistent staatssecretaris voor Europa en Eurazië geeft volgens de krant permissie voor de vervolging door te stellen dat hij er van uit gaat dat de Georgische rechtbank rechtvaardig zal handelen. Brice voegde daaraan toe dat het gebeurde aantoont aan dat de rechtspraak in Georgië zich positief ontwikkeld. Ekspert interviewt een regio expert die de Amerikanen ervan verdenkt twee kaarten te spelen. Mocht Saakasjvili als stervende zwaan ten onder gaan is er ook nog Okroeasjvili. Hij heeft immers minstens zo veel hekel aan de Russen.

Demonstratie
Vrijdag demonstreerden ongeveer tien duizend (cijfers van Kommersant) mensen op het plein voor het parlementsgebouw. Verschillende oppositiepartijen lieten steun blijken voor Okroeasjvili. Zelf wist de gevangene via zijn advocaat een brief naar buiten te smokkelen waarin hij zegt dat hij op eerlijke wijze zijn land gediend heeft, dat het enigste wat hij voor ogen had de hereniging van Georgië was. ‘Wees voor niemand bang, verenig je tegenover de tiran!’ Later melde de advocaat dat zij niet bij het voorlezen van de aanklacht aanwezig had mogen zijn en dat zij niet langer wist waar haar cliënt was.

‘Geen revolutie’
Kommersant verwacht overigens geen revolutie: Saakasjvili’s vertrouwelingen controleren de veiligheidsinstituten. De meeste vrienden van Okroeasjvili in het leger en het regionale bestuur zijn al door de president vervangen.

Patarkatsisjvili
Kommersant interviewt het subject van het vermeende moordcomplot, de zakenman Patarkatsisjvili. Hij zegt Okroeasjvili op zijn woord te geloven. Wat betreft de dood van Zhvanija zegt hij dat de familie recht heeft op een onafhankelijk onderzoek. Over zijn tv zender Imedia zegt Patarkatsisjvili dat de overheid zijn zender al geruime tijd boycot waardoor de zender automatisch een spreekbuis van de oppositie wordt.

Damage control
In afwezigheid van Saakasjvili benoemde een woordvoerder van de partij van de president de uitlatingen van de oppositie een ‘schandalige hysterie’. ‘We horen geruchten over een machtsgreep. Moge God hen behoeden voor dergelijke pogingen want het antwoord van de overheid zal keihard zijn. ‘ Een partijgenoot probeert Okroeasjvili weg te zetten als handlanger van Moskou: ‘Sommige uitspraken van Okroeasjvili komen verdacht veel overeen met de uitspraken van opponenten van Georgië in Moskou.'

Saakasjvili is duidelijk toch de slimste van het stel. Na zijn verhaaste terugkeer opent hij met veel tamtam een verkeersweg in de beruchte Kodori kloof, op de grens met Abchazië. Deze nieuwe verkeersader is een stap richting de hereniging van het land, aldus de president. Ook schrijft hij een open brief aan Poetin waarin hij hem beticht van de bekende reeks autoritaire trekjes. In Georgië daarentegen is iedereen vrij om de president te bekritiseren. Mijns inziens een zeer effectieve tactiek die we ook van de Bush regering kennen. Alle kritiek negeren, de aandacht verplaatsen en binnen een andere context precies het tegenovergestelde zeggen.

No comments: