6/18/07

Immigratie

11 juni 2007
http://www.kommersant.ru/k-vlast/default.asp?cissue=22&cyear=2007

Kommersant bezoekt de regio Kaloega en vraagt zich af hoe het staat met het federale programma voor de immigratie van voormalige Sovjet burgers. Geen van de ondervraagde gastarbeiders die de journalist bij de migratiedienst aantreft is van plan om gebruik te maken van het programma en zich permanent in Rusland te vestigen. Ze reizen liever op en neer. De hoofdreden lijkt het gebrek aan huisvesting te zijn. Kommersant gaat tevergeefs op zoek naar de met tam tam aangekondigde nieuwbouw waar de ‘landgenoten’ ondergebracht zouden worden. De provincie kan zijn beloftes niet waarmaken, luidt de conclusie.

Zij die in aanmerking komen voor een goede baan kunnen via de hypotheekprogramma's wel huizen vinden. Zo bouwt Volkswagen een nieuwe fabriek in de regio. Voor Russischtalige ex- sovjet burgers die in Duitsland wonen kan het aantrekkelijk zijn om naar Rusland te verhuizen wanneer ze daar een goede functie kunnen krijgen. Ook ‘landgenoten’ die in de landbouw willen werken kunnen op een huis in een dorp rekenen.

De provincie heeft echter een tekort van 10.000 arbeidskrachten. ‘Alleen leraren zijn er genoeg’. Op korte termijn verwacht het maar 400 gezinnen die deelnemen aan het programma. De 12 deelnemende regio’s zijn onderverdeeld in drie categorie├źn: (a) strategische zones (b) regio’s waar grote projecten gerealiseerd worden en (v) regio’s met een gebrek aan arbeidskrachten. Kaloega is nu categorie v, maar wil graag categorie b worden. Dan krijgen de immigranten nog een extra eenmalige uitkering.

No comments: