6/18/07

(Ba)nanotechnologie

15 juni 2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=774466

http://www.expert.ru/printissues/expert/2007/22/tochnoe_izmerenie_zhizni/
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=774465

Kommersant interviewt Andrei Illiaronov, de volgens sommigen heldhaftige en volgens weer anderen rancuneuze vrije markt ideoloog: ‘Rusland heeft slechts een kans wanneer de wet voor alle burgers gelijk is, wanneer staatsbedrijven ophouden zich andermans eigendommen toe te eigenen, onafhankelijke producenten te onderdrukken en uiteindelijk demonopoliseren, wanneer de miljarden dollars belastinggeld van de burgers niet verdwijnen in de bodemloze putten van nationale projecten, wonderwapens en staats- ‘bananotechnologie’.

Duidelijk is dat Illiaronov weinig waarde hecht aan de aangekondigde overheidsinvesteringen in de nanotechnologie. Het magazine Ekspert is optimistischer: ‘Nanotechnologie is de meest potentierijke richting voor ons innovatieve kleinbedrijf.’ Hun artikel poogt het begrip nanotechnologie voor de lezer wat tastbaarder te maken door een reeks projecten in de nanaotechnologie te beschrijven die recent een prijs wonnen voor de beste Russische innovatie 2007.

Nanotechnologie dient vooral medische ontwikkeling en de gezondheid van de Russische burger, is het impliciete argument. Immoenkoeloes heeft een internationaal unieke test ontwikkeld die een breed scala van gezondheidsrisico’s en beginnende ziektes/kwalen kan diagnosticeren vanuit de samenstelling van het bloed. Een ander bedrijf ontwikkelde relatief goedkope sondes voor inwendig onderzoek. Weer een ander bedrijf bedacht hoe worsten beter te conserveren met behulp van natuurlijke producten. Ook noemt het artikel nieuwe technologie voor het besturen van helikopters en de ontwikkeling van zeer scherp led licht dat gebruikt kan worden voor waarschuwingssignalen in het verkeer en geologisch onderzoek.

Ekspert wijst er ook op dat wetenschappelijke experts al jaren prijzen toekennen aan innovatieve projecten met nanotechnologie. Het is dus geen ‘Sovjet mentaliteit’ waarbij wetenschappers reageren op prioriteiten vanuit staatswege, maar andersom. De overheid luistert eindelijk eens naar de wetenschappers.

Kommersant bericht over de samenstelling van de raad van toezicht voor het Nanotechnologie fonds waar de overheid 3,7 miljard euro in investeert. Opvallend is de benoeming van een aantal kopstukken uit het bedrijfsleven: Michail Prokhorov (Poljoes Zolota), Vladimir Evtoesjenkov (Sistema), Aleksei Mordashov (Severstal), Aleksandr Abramov (Evraz Group) en Sergei Bogdantsjikov (Rosneft).

Volgens Viktor Sadovnitsjii, de rector van de Moskouse Staatsuniversiteit, zijn de nieuwe technologieën zeer interessant voor de tycoons en hun bedrijven. De overheid hoopt op haar beurt dat de tycoons ook eigen geld in de projecten zullen investeren.

No comments: