4/2/07

Mironov lobbiet voor verlenging presidentiele termijn

http://www.polit.ru/news/2007/03/30/changeposition.html

Nadat hij voor de derde keer tot eerste spreker van de Federatieraad (senaat, JM) gekozen werd, stelde Sergei Mironov opnieuw voor om de constitutie aan te passen zodat een president drie termijnen kan dienen en dat deze termijnen vergroot worden tot 5 of 7 jaar. Zijn voorstel is volgens de door polit.ru geraadpleegde Russische experts echter niet zozeer een paniekreactie op het aankomende vertrek van president Poetin als wel een berekende actie om zichzelf centraal te stellen in het proces van verandering van de constitutie. Een procedure die pas na het einde van de tweede termijn van Poetin afgerond kan worden.

De constitutie kan aangepast worden na een nationaal referendum. Referenda kunnen overigens niet worden gehouden in jaren waarin federale verkiezingen, zowel voor Doema als president, plaatsvinden. De jaren 2007 en 2008 zijn dus uitgesloten. Daarnaast is het mogelijk de constitutie te veranderen met een twee derde meerderheid in zowel de senaat als de Doema. Om deze tweede optie enigszins snel uit te voeren lijkt mij een pro-actieve opstelling van de president zelf essentieel.

Na zijn toespraak zei Sergei Mironov dat zijn voorstel een persoonlijk initiatief was. Hij heeft met niemand van te voren afspreken gemaakt en de toespraak zal zelfs voor de president een verrassing zijn geweest.

De eerste spreker van de Doema, de leider van Verenigd Rusland zei dat de meerderheid in de Doema niet zal instemmen met het voorstel van de eerste spreker van de Federatieraad.

De presidentiële persdienst berichte dat de president zich herhaaldelijk heeft uitgesproken over dit thema en dat zijn positie onveranderd blijft. Hij zal geen derde termijn dienen en is niet van plan de constitutie te veranderen. Polit.ru brengt wel in herinnering dat Poetin afgelopen herfst aangaf dat hij na zijn vertrek in 2008 van plan is om zijn invloed in de maatschappij te behouden.

Stanislav Belkovskii, directeur van het instituut voor nationale strategie, zegt in een interview met Reuters dat de constitutionele veranderingen waarover Mironov praat onvermijdelijk zijn. Dit zal echter pas na het vertrek van Poetin gebeuren, zegt hij. 'Niet later dan de lente van 2008 of in geval van vervroegde verkiezingen eerder.' Mironov positioneert zich, volgens Belkovskii, als de ideoloog van de constitutionele hervormingen in het na-poetinse Rusland.

Ook de president van het informatie en onderzoekscentrum Panorama, Vladimir Pribylovskii, denkt dat Mironov er niet op rekent om zijn voorstel tijdens de lopende presidentiële termijn van Poetin te realiseren. 'Wanneer we de procedure voor de verandering van de constitutie nu beginnen kan deze reëel gezien pas in maart van het volgende jaar afgerond worden. Wanneer ze dit speciaal voor Poetin hadden willen doen, dan hadden ze de procedure al in december hebben moeten initiëren', zegt hij.

No comments: