12/11/07

Presidentsverkiezingen

http://www.rg.ru/2007/12/05/politika.html
http://www.rg.ru/2007/12/08/putin-gryslov.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=834105

Vandaag werd bekend dat Medvedev de steun heeft van Poetin, VR, RR, LDPR en APR, samen in de laatste verkiezingen goed voor 75.39% van de stemmen. Ik ben blij met de keuze voor Medvedev. Hij kent de waarde van een liberale economie voor de verhoudingen met de rest van de wereld en heeft vanuit zijn nationale projecten een brede kennis over sociale problemen en de mogelijkheden die er zijn om de levenstandaarden van de gemiddelde Rus te verhogen. Medvedev staat voor een jeugdig en zakelijk Rusland en heeft geen verleden in de geheime dienst.

De afgelopen week heb ik veel gecorrespondeerd over de mogelijke varianten. Mijn conclusie is dat er geen echte kanshebber binnen het Kremlin gevonden kan worden, die bijvoorbeeld via Rechtvaardig Rusland, met de eerste keus van Poetin en VR, nu de Medvedev, de strijd zou willen aangaan. Ze hebben allen te veel te verliezen. Ik blijf echter hopen dat er voor de 18de nog een konijn uit de hoed van Poetin komt en dat we een spannende verkiezing tegemoet gaan.

'Een ander Rusland bevindt zich in een spagaat'. Limonov wil een communistische kandidaat steunen, als het maar niet "die te idiote" Zjoeganov is. Zjoeganov's kandidatuur lijkt echter al vast te staan. Volgens Limonov zou de gemeenschappelijke oppositiekandidaat met een links programma campagne moeten voeren. Kasparov en Litvinovitsj zouden weer met Kasjanov gesproken hebben en er lijken wat deuren open te staan. Limonov vindt echter dat Kasjanov blind is, wanneer hij niet ziet hoe de 'democratische' krachten vernietigd zijn.

Politicoloog Makarenko zegt dat de parlementsverkiezingen hebben laten zien dat de kiezer niet op Nemtsov of Javlinskii zal stemmen. "Men moet een nieuwe figuur zoeken, maar die is er niet. Daarom zou ik Ryzjkov of Kasjanov steunen, omdat zij een ander electoraat zouden kunnen vinden en een nieuwe leider zouden kunnen worden." Hij voegt daaraan toe dat het niet zozeer gaat om het vinden van een gemeenschappelijke kandidaat, (d.w.z. een compromisfiguur voor eigen kringen, JM) maar om het vinden van een kandidaat, die vertrouwen in de samenleving geniet.

Makarenko's collega Pavlovskii is erg sceptisch over de perspectieven voor oppositiekandidaten. "De tegenstanders van Poetin hebben de hele herfst lang discussie gevoerd over of en wanneer de president zijn positie verlaat. Ze hadden beter met een concreet programma naar buiten kunnen komen waarop de kiezer reageert."

Zjirinovskii doet ook weer mee. In plaats van quasi racistische leuzen komt hij nu met beloftes voor wegen, scholen en kinderopvang, alsmede een halt aan de corruptie en de grijze economie. Het is en blijft een raspoliticus. Hij heeft ook een aantal constitutionele proefballonnetjes; de presidentstermijnen kunnen naar 7 jaar, de senaat is overbodig en het aantal zetels in de Doema kan van 450 tot 200 verminderd worden. Als een Russische van Gaal zoekt hij ruzie met de pers: Wanneer Zoebkov, na zijn aanstelling als premier, niet door de media als de gedoodverfde favoriet van Poetin was afgeschilderd, had hij een reële kans gehad om president te worden. De pers zou dit verpest hebben.

De Centrale Kiescommissie zegt bij de presidentsverkiezingen de stembiljetten waarmee je buiten je eigen district kan stemmen extra te gaan beveiligen. Tijdens de afgelopen parlementsverkiezingen zijn er 1,6 miljoen exemplaren van gebruikt.

No comments: